Activităţi în comunitate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

 În cea de a treia zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost desfăşurate o serie de acţiuni cu caracter informativ-preventiv, în comunitate.

Astfel, lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au desfăşurat o activitate de prevenire a infracţiunilor de înşelăciune prin diverse metode de operare având drept grup ţintă angajaţii unei fabrici din Municipiul Reşiţa, o activitate de prevenire a furturilor din locuinţă desfăşurată în câteva cartiere ale oraşului şi una de prevenire a furturilor de/din auto desfăşurată în parcările marilor magazine.

La nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti în ziua dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului au fost executate activităţi preventive specifice: acţiuni în spaţii publice cu efective mărite, în funcţie de situaţia operativă de pe raza de competenţă şi genul de infracţiune abordat (parcuri, parcări ale marilor magazine sau ale spaţiilor de cazare, cartiere , întâlniri cu administratori ai societăţilor comerciale pentru instruirea acestora cu privire la asigurarea bunurilor şi a spaţiilor pentru a descuraja activitatea infracţională), iar la nivelul secţiilor de poliţie rurală, pe lângă alte infracţiuni specifice zonei a fost pus accent pe întâlniri cu localnicii pentru transmiterea de recomandări în sensul prevenirii furturilor din case şi anexe, sub genericul „Cum să ţii un spărgător departe de casă?”.

În completarea mesajelor transmise, au fost distribuite flyere cuprinzând recomandări specifice genului de infracţiune abordat, cetăţenii fiind informaţi cu privire la principale cauze care favorizează săvârşirea tâlhăriilor, a furturilor din buzunare, a furturilor din locuinţă, a furturilor de şi din auto, pe primul loc fiind neglijenţa manifestată de proprietari sub diverse forme, dar şi cu privire la măsurile de protecţie, care odată însuşite de cetăţeni, au menirea de a descuraja activitatea infracţională.

Activităţile poliţiştilor pentru prevenirea infracţiunilor din sfera crimei organizate

În cadrul manifestării Săptămâna Prevenirii Criminalităţii ziua de 1 octombrie a fost dedicată prevenirii delincvenţei şi a victimizării în cazul infracţiunilor din sfera crimei organizate care au o incidenţă deosebită asupra tinerilor, respectiv: trafic de persoane, trafic şi consum de droguri şi criminalitate informatică, activităţi desfăşurate de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin în cooperare cu specialiştii Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin şi cei ai Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consilierea Antidrog Caraş-Severin.

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin a fost organizat un ”maraton” de activităţi informativ-preventive cu participarea elevilor de la Colegiul Naţional „Mircea Eliade” şi Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, simultan desfăşurându-se activităţi de informare în unităţile şcolare din judeţ, până la nivelul unităţilor de învăţământ din mediul rural. Specialişti din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin au susţinut sesiuni informativ preventive şi la Liceul Teoretic „Traian Doda” din Caransebeş , la Liceul Teoretic din Oţelu Roşu iar specialişti din cadrul Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consilierea Antidrog Caraş-Severin au fost prezenţi la Liceul Teoretic „General Dragalina” şi Liceul Tehnologic „Mihai Novac”din Oraviţa. De asemenea, elevii Liceului Teoretic „Tata Oancea” şi cei ai Liceului Tehnologic Berzovia au fost beneficiarii unei sesiuni de informare cu participarea ofiţerului de prevenire din cadrul I.P.J. CS.

Cu această ocazie a fost dezbătută problematica utilizării în siguranţă şi corectă a internetului, astfel încât, pe fondul necunoaşterii pericolelor care se ascund în mediul virtual dar şi a legislaţiei în domeniu, să nu ajungă în postura de victimă sau autor al diferitelor infracţiuni care îşi au sediul în acest spaţiu. Toate acestea, în condiţiile în care rata de utilizare a internetului de către tineri în România a înregistrat o evoluţie explozivă în ultimii ani, ajungând la cote de peste 90% în mediul urban în rândul celor cu vârsta de peste 16 ani. În acest context, reducerea riscurilor de victimizare a tinerilor în mediul online reprezintă o provocare nu doar pentru reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu, ci pentru întreaga societate.

Definirea noţiunii de trafic de persoane, formele pe care le îmbracă, factorii de risc, profilul traficantului, profilul victimei, scenariile şi modurile de operare folosite de traficanţi, recomandări pentru a nu deveni victime ale acestora au reprezentat, de asemenea, o temă de discuţie în timpul alocat acestor sesiuni de informare.

Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş – Severin le-a vorbit participanţilor despre riscurile asociate consumului de droguri, despre consumatorul de droguri victimă a propriei dependenţe făcându-le totodată cunoscute efectele pe plan social şi juridic ale unui astfel de comportament.

 

Comentarii

comentarii