Activităţile de salubrizare sub „lupa” autorităţilor reșițene

curatenie1Deşi mai este mult de muncit la conştientizarea locuitorilor municipiului şi a celorlalte localităţi ale judeţului vizavi de păstrarea curăţeniei pe străzi, parcuri şi domenii publice, autorităţile locale precizează că se fac eforturi pentru menţinerea curăţeniei în zonele amintite.
Acestea precizează că supraveghează şi coordonează activităţile de prestări servicii privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere şi stradale. Mai sunt şi voci ale locuitorilor care susţin că efortul autorităţilor în acest sens ar mai avea şi lipsuri. Dar cum speranţa moare ultima se crede că vom intra în rândul ţărilor europene şi ne vom bucura de spaţii publice curate. Asta dacă împrumutăm din aceste state şi un dram de cultură şi respect pentru fiecare loc în care fiecare în parte poposeşte şi lasă gunoaie.
În Reşiţa există o firmă de salubrizare care se ocupă de această activitate atât în municipiu cât şi Moniom, Câlnic, Secu, Cuptoare, Doman. Pentru îmbunătăţirea calităţii acestui serviciu, în municipiu există 160 de containere amplasate pe 84 de platforme, 540 de eurocontainere şi 720 de pubele de plastic pentru locuitorii de la case.
După o informare a Serviciului Dezvoltatre Economică şi Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate, pe parcursul unui an şi jumătate au fost amenajate un număr de 17 platforme de precolectare, iar această acţiune de amenajare va continua. Pe lânga asta în Reşiţa există amenajate 49 de platforme pentru colectarea selectivă a PET-urilor, iar intenţia autorităţilor este ca numărul acestora să crească şi să se diversifice gama deşeurilor colectate selectiv. Cantitatea deşeurilor colectate selectiv a fost valorificată până în prezent. În anul 2013 a fost colectată cantitatea de 128.000 de peturi şi 105.000 kg de hârtie şi carton. Nu se cunoaşte cu exactitate cum au fost valorificate aceste cantităţi şi dacă reciclarea a crescut cumva procesul de ecologizare în Reşiţa, dar poate curând vom beneficia de parcuri şi spaţii publice mai curate.
Tariful pentru colectarea, transportul şi depunerea la haldină a deşeurilor menajere este de 81, 64 lei, tarif valabil atât pentru populaţie cât şi pentru agenţii economici.
Odată cu implementarea proiectului „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor din Judeţul Caraş-Severin” va fi soluţionată problema salubrizării judeţului, a problemelor de mediu şi de sănătate ce pot să apară ca urmare a gestionării incorecte a deşeurilor.

Comentarii

comentarii