Activităţile Poliţiei în cadrul Lunii Europene a Securităţii Cibernetice

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş Severin prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi în cooperare cu specialişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş – Severin continuă activităţile de informare în cadrul campaniei destinată securităţii cibernetice iniţiată de către ENISA – European Agency for Network and Information Security ce se desfăşoară în cursul lunii octombrie 2015 la nivelul statelor Uniunii Europene.

Scopul acesteia este de a promova importanţa acestui domeniu în rândul cetăţenilor şi de a le schimba percepţia asupra ameninţărilor cibernetice ăn viaţa de zi cu zi, atunci când utilizează internetul.

În vederea prevenirii victimizării minorilor şi a comiterii de infracţiuni de către aceştia în mediul online poliţiştii au organizat o activitate de informare pe acest domeniu cu elevi ai claselor de gimnaziu de la Colegiul Naţional „Traian Doda” din Caransebeş.

Siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile în mediul online, respectarea drepturilor de autor şi siguranţa în domeniul comerţului electronic au fost principalele aspecte abordate în cadrul acestei sesiuni de informare .

Pentru a înţelege cum sunt utilizate tehnologiile moderne de informare şi comunicare dar şi principalele riscuri pe care le implică, discuţiile pe care poliţiştii le-au avut cu elevii au fost completate cu prezentări realizate pentru nivelul lor de înţelegere dar şi cu materiale video cu rol educativ. În cadrul acestora au primit informaţii despre ceea ce înseamnă hărţuirea online/offline (cyberbullying), furt de date personale, grooming etc.

La sfârşitul activităţii, fiecare elev participant a primit un card cuprinzând informaţii utile referitoare la modalităţile de raportare a abuzurilor din mediul online prin safernet.ro.

Comentarii

comentarii