Afectiunie cardiace si tensiunea arteriala omoara carasenii

Hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică ocupă primul loc în lista bolilor
cronice în județ. În cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice a fost prezentat un raport al ponderii și dinamicii bolilor cronice în județ. Bolile cronice afectează din ce în ce mai multe persoane și necesită tratamente costisitoare. Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin a făcut o analiză a principalelor boli cronice care au afectat populația în perioada anilor 2010-2016 dar și dinamica cazurilor.

Pe primele locuri în toată această perioadă au stat hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică care, împreună, au depășit 60% din totalul bolilor cronice.
La acestea se adaugă și bolnavii cu diabet zaharat ajungându-se astfel la un procent de 70% din totalul afecțiunilor cronice. Aceste boli, dar și alte boli cronice, au înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor din 2010 până în 2016. Hipertensiunea arterială a crescut cu 37,60%, iar diabetul zaharat cu 28,24% față de 2010. Dacă în 2010 erau 36,627 bolnavi cu hipertensiune arterială, în 2016 s-a ajuns la 50,397 cazuri. Diagnosticați cu cardiopatie ischemică în 2010 erau 21,381 bolnavi, iar în 2015 s-a ajuns la 25,580 de cazuri, adică o creștere cu 19,64 față de 2010. Practic, la toate afecțiunile cronice se observă o creștere a numărului de cazuri. Unii bolnavi au chiar mai multe boli cronice.

Cauzele acestei dinamici a cazurilor de boli cronice ar fi creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale prin îmbătrânirea populației. Un alt factor ar fi creșterea accesibilității serviciilor medicale, în special a celor de investigații și diagnosticare, tot mai multe persoane au acces la aparatură de ultimă generație care permit diagnosticarea a cât mai multe cazuri, spun reprezentanții DSP Caraș-Severin. Creșterea factorilor stresori contribuie, de asemenea, la înmulțirea bolnavilor cronici.

Comentarii

comentarii