Ajun de Craciun in Lapusnicu Mare in Banatul Montan VIDEO

Ajun de Craciun in Lapusnicu Mare. Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin este Crăciunul. În satele de pe Valea Almăjului, sunt păstrate mult mai bine datinile aceste perioade din preajma sărbătorilor de iarnă. Începănd de pe la sfârşitul lui Noiembrie, când se taie porcul în casele almăjenilor, se simte apropierea Crăciunului. Începe să miroase a cârnați şi slănină afumată, a sarmale, cozonaci şi a dovleac copt în tavă la cuptor, bucate ce se vor servi pe toată perioada sarbătorilor de iarnă, mai precis de la Sfântul Nicolae şi până la Sfântul Ion. Una dintre cele mai răspândite tradiții la almăjeni este colindatul şi serbările organizate de către elevi an de an în căminele culturale din localități.

Cu câteva zile înainte de Ajun, copiii repetă colindele pe care le vor interpreta pe la casele omenilor pe toată perioada sărbătorilor. În Ajunul Crăciunului, în toate satele de pe Valea Almăjului, copiii formează grupuri şi pornesc pe la casele localnicilor cântând cântece ce au refrenuri specifice Marii Sărbători a Naşterii Pruncului Isus.

Se spune că în noaptea de Crăciun se deschide cerul. Cei buni îl văd pe Isus stând la masă cu Dumnezeu şi sfinții. Magia şi bucuria naşterii Mântuitorului Isus, ne poartă pe toți pe un tărâm de vis, Crăciunul înseamnă bucurie şi clipe minunate petrecute alături de cei dragi. Sărbatorile de iarnă şi în special Crăciunul, au în ele ceva special şi răspândesc multă magie. Încă de la Sfântul Nicolae se începe cu decorarea caselor cu steluțe, decorarea bradului cu globuri, bretele, ornamente de Crăciun şi multă voie bună.

Colindul, mersul la biserică şi mesele bogate sunt nelipsite la locuitorii din Vale Miracolelor în preajma sărbatorilor de iarnă. Crăciunul în Almăj simbolizează darul vieții, bucuria şi bunătatea, toate acestea fiind celebrate în mijlocul familiei.
Un reportaj d Adi Neagu

Comentarii

comentarii