Ajunge! Stop crimelor împotriva mediului! Încep anchetele! Autoritățile cu ochii pe cei ce provoacă incendiile de vegetație! APIA taie subvențiile! VIDEO

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a organizat o întâlnire de lucru împreună cu reprezentanţii ISU  „Semenic“, IPJ Caraş-Severin, IJJ Caraş-Severin,  Gărzii de Mediu şi APIA, pentru analizarea problemelor generate de incendiile de vegetaţie uscată.  

          Astfel, ISU „Semenic“ a prezentat datele a 43 de intervenţii la incendii de vegetaţie uscată în judeţul  nostru în acest an. Dintre acestea, 13 incendii au avut loc pe parcele eligibile pentru subvenţiile acordate de APIA, urmând ca această instituţie, împreună cu reprezentanţii Gărzii de Mediu să analizeze aceste speţe. Se va verifica dacă beneficiarii au depus în termenul legal, de 10 zile de la producerea incendiului, notificare către Poliţie, urmând ca mai apoi să se constate modul  în care au  izbucnit aceste incendii. În baza rezultatelor verificărilor, APIA va decide dacă beneficiarii mai primesc subvenţiile sau, după caz, dacă vor fi sancţionaţi de către Garda de Mediu sau  ISU „Semenic“.

          Instituţia Prefectului – Caraş-Severin doreşte să faciliteze conlucrarea dintre APIA şi Garda de Mediu, care au un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către  fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor  vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Pentru  o bună desfăşurare a acţiunilor şi pentru eficientizare lor, Instituţia Prefectului – Caraş-Severin va organiza lunar asemenea întâlniri de lucru.

În loc să-şi curate terenurile şi să le îngrijească aşa cum cere APIA, sătenii le lasă pârloaga şi primăvara le dau foc pentru a le curăța. Odată cu apropierea primăverii, judeţul începe să fie năpădit de incendii de vegetaţie. Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin intervin zi şi noapte pentru lichidarea zecilor de incendii de vegetație.

Practic, aproape că nu există zona a județului în care să nu fie măcar un focar de incendiu. Cauzele probabile de aprindere a focului, au fost – fie folosirea focului deschis în spații deschise, fie folosirea intenționată a sursei de aprindere. Mai pe scurt, foc provocat intenţionat de localnici sau de ciobanii – vorba vine – angajați de aceștia.

Metoda găsită de proprietarii de pășuni pentru a nu pierde subvențiile de la stat – pentru a încasa 1.000 de lei pe hectar de la APIA, este incendierea terenurilor. Ca să primească acești bani, proprietarii trebuie să cosească pajiștile și pentru că cei de la APIA verifică doar dacă terenurile sunt curățate, aceștia le pun foc în loc să le muncească.

Comentarii

comentarii