Alegerile locale din 2000 Serial – Consiliul Judetean Caras Severin la 25 de ani – Episodul 8

După cum arătăm în episodul anterior, scena politică la nivel naţional şi local este major modificată faţă de 1996.
Guvernarea Coaliţiei CDR ( PNŢCD+PNL) + PD-FSN + UDMR a fost foarte prost percepută de populaţie.
Chiar dacă în 1996 se produce prima alternanta democratică la Putere, chiar dacă se fac pasi semnificativi spre economia liberală capitalistă, pasi semnificativi spre integrarea în NATO şi UE, cetăţenii trăiesc mai prost …
Emil Constantinescu numai candidează la un nou mandat.

Radu Vasile este „forţat” să demisioneze şi este instalat un nou „Guvern tehnocrat-politic”, în frunte cu Mugur Isărescu (care se suspendă din Guvernator).
CDR este aproape „spartă”, PNL decide să meargă pe liste separate la alegerile locale, pentru a-şi dovedi forţa în raporturile interne din CDR.

PNŢCD legiferează prag de 5% pentru intrare în consiliile locale şi în Parlament. Până în 2000 nu era prag la locale şi prag de 3% la Parlamentare. PNŢCD a lucrat chiar împotriva să … Se renunţa la 3 tururi la locale, primul tur este valid oricâţi ar participa la vot.

PSDR face „nazuri” în interiorul guvernării, USD (Uniunea Social Democrată dintre PD şi PSDR) este desfiinţată de multă vreme. PSDR în toamna va ieşi de la Guvernare şi se aliază cu PDSR, iar apoi chiar va fuziona cu ei. O perioadă au fost negocieri ale PSDR cu ApR-ul lui Melescanu.
La Bucureşti PD propune pe Băsescu la Primăria Generală a Capitalei. Cu greu intra în turul 2 , cu 1 procent înaintea candidatului CDR-PNTCD Chiriţă. Iar în durul 2 îl bate la 1 procent pe PDSR-istul Sorin Oprescu …
Aceste evenimente vor schimba politica românească pentru multă vreme …
Cu puţină vreme înainte de alegerile locale începe scandalul FNI, PNL fiind afectat datorită faptului că Ministru de finanţe este Decebal Traian Remes…

Revenind în Caras Severin, PD este foarte „tare” datorită ascensiunii lui Sorin Frunzaverde la nivel naţional. Mulţi primari au trecut la PD în ultimii ani…
La Primăria Reşita nu se găsesc contracandidaţi puternici şi parcă toată lumea se aşteaptă să câştige Mircea Popa al 3-lea mandat.

La PNL se dă o luptă internă dura. Eu mă încăpăţânez să candidez la Primărie, ştiind totuşi că nu am şanse, dar considerând că vom intra 4-5 consilieri municipali… Câştig competiţia internă cu Viorel Racoceanu. Viorel intrase independent în Consiliul municipal în 1996 şi avea un electorat propriu destul de numeros.Apoi se înscrisese în PNL.

Pentru a evita o ruptură în PNL duc negocieri cu Viorel Racoceanu , eu fiind însoţit de doctorul Sorin Horia Stanciu – din conducerea PNL local.
Îi propun lui Viorel să candideze el la Primărie , dar să păstreze lista de consilieri votatata în adunarea generală a PNL Reşita.

Iniţial accepta , dar apoi pleacă la UFD – Uniunea Forţelor de Dreapta, partid plecat din CDR, fost Partidul Alternativa României condus de varujan Vosganian şi Adrian Iorgulescu .

Din nefericire, lista de consilieri municipali mai este odată modificată de preşedintele de atunci al PNL CS faţă de ce s-a votat în Adunarea generală şi se mai produce o fractură în PNL Reşita .. Drept urmare , după atâtea „fracturi”, lipseşte 1 vot -UN VOT – pentru că PNL să intre în consiliul municipal Reşita cu 3 consilieri … Căutam 1 săptămâna re numărând voturile nule. Găsim un vot anulat greşit, dar se mai găseşte un vot valabil pentru altcineva şi se măreşte pragul de la 1336 la 1337. Iar PNL cu 1336 de voturi nu intra în Consiliu … Se pare că au fost şi alte „trădări” chiar din interiorul PNL …
Introducerea „pragului” reduce mult numărul partidelor prezente în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean …
iar independenţii se „răresc” foarte mult …

La Reşita câştiga un nou mandat independentul Mircea Popa. PSD are cei mai mulţi consilieri locali – cred că 8, câte 5 consilieri au PD, ApR şi PRM ( un semnal că PRM este în creştere şi se va vedea în toamna la Prezidenţiale) … 23 de consilieri erau atunci la Reşita. La Primărie au mai candidat Ioan Simion Purec de la PDSR (cred), Nicolae Ştefănescu de la ApR, tânărul Claudiu Dolot Claude Dlt de la PD, Dragoş Dragomirescu de la PNŢCD , Tilica Pârvulescu de la PRM. Viorel Racoceanu de la UFD obţine un scor onorabil la Primărie dar mai puţine voturi la consiliu şi nu intra. Posibil dacă rămânea la PNL ne luptam la Consiliu foarte strâns cu PDSR şi nu se ştie ce majoitate se formă …

În Consiliu se face o majoritate PDSR+PRM – viceprimari Ion Simion Purec şi Tilica Pârvulescu.
La Consiliul Judeţean luptă strânsă între PD şi PDSR – la egalitate cu câte 9 consilieri judeţeni.
Mai intra ApR – 5 consilieri , PNL – 4 consilieri ( un scor bunicel pt momentul respectiv dar se putea mult mai mult dacă nu ne certăm între noi)

PNŢCD – 3 consilieri (era totuşi principalul partid de la guvernare) , PNR ( Partidul Naţional Roman înfiinţat de Virgil Măgureanu) 3 consilieri , PSDR cu 2 consilieri ( erau deja aproape de un parteneriat cu PDSR).
ApR este „marea surpriză” a alegerilor locale din 2000 ! Dar apoi câteva greşeli strategice de poziţionare neclară duc la regresul de la parlamentare.
În Caras Severin Liviu Spataru după 10 ani de colaborare strânsă cu Sorin Frunzaverde este deranjat de unele jocuri interne din PD judeţean şi naţional şi pleacă la ApR. Totuşi, susţine după locale o coaliţie ApR cu PD la Consiliul Judeţean…

După numeroase negocieri se formează o majoritate PD – 9 consilieri Ilie Mustacila preşedinte al Cons Jud + ApR 5 consilieri şi Nicolae Ştefănescu vicepreşedinte + PNL 4 consilieri şi Iosif Hilofsky (prefectul în funcţie ) vicepreşedinte + 3 consilieri PNŢCD. Total 21 consilieri…
e drept că PSD a propus direct sau indirect ( nu am participat la discuţii, eram mai retras fiind pierzător la Reşita) PNL să preia postul de preşedinte al Consilului Judeţean numai să nu meargă cu PD. Politic PDSR avea dreptate, să nu piardă totul şi să nu se întărească principalul adversar …
PNL a refuzat. La PNL consilieri judeţeni au fost aleşi Iosif Hilofsky, dr. Gavril Soran, Ioan Tundrea, dr. Ioan Fenes din Caransebeş.

Trebuie amintit că PNL era deja din nou un partid semnificativ în urma fuziunii PNL cu PL 93, PNLCD, PAC … În conducerea PNL Caras Severin erau reprezentate toate aceste componente liberale, precum şi noi membri care nu făcuseră politica înainte de 1996 .Mulţi medici – dr. Gavril Soran, dr. Jaro-Norbert Marşalâc, dr. Tătaru Marius Viorel, dr. Sorin Horia Stanciu . Mulţi profesori , ingineri, oameni de afaceri. Mulţi tineri convinşi de Silviu Aldescu student la Universitatea din Reşita la vremea aceea. Dar tineri şi din alte localităţi. să nu uităm rolul important al Monei Musca în creşterea imaginii PNL în Caras Severin , dar şi la nivel naţional …Ce s-a întâmplat ulterior cu ea este o altă poveste, dar trebuie să spunem adevărul despre momentul respectiv … Chiar înainte de alegeri ne „măcinase” imaginea publică a PNL în 2 scandaluri – la Bocşa situaţia de la CMBocsa şi la Moldova Noua dispută dintre primarul PNL Chişărău şi televiziunea locală, mai exact conflictul cu firma de cablu de acolo …

Sorin Frunzaverde era la momentul respectiv ministru al Apărării (până în martie 2000 fusese preşedinte cu rang de secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerul Turismului se desfiinţase). A fost pe listele de consilieri judeţeni, a fost şi la şedinţa de constituire dar nu cred că a vrut să fie validat …

În episodul anterior am menţionat deja că la nivel judeţean MER fusese „absorbit” de către PD . În alte judeţe nu a fost aşa, nu a fost o decizie naţională a MER. La Timiş de exemplu, MER s-a integrat în PNL …

Putem aprecia că succesul din 2000 al PD-ului la Consiliul Judeţean se datorează lui Sorin Frunzaverde.Succesul electoral dar şi al negocierilor purtate împreună cu Ilie Mustacila cu celelalte partide.

În Caransebeş a câştigat din nou Ioan Mura, în consiliu o alianţă „paradoxală” între PNŢCD şi PDSR , viceprimar Valentin Dascălu.

Comentarii

comentarii