Alți 200 de șomeri la UCMR, oamenii se trimit în șomaj prin conferințele de presă

DSC04026Relansare, salvare, renaționalizare, sau îngropare mai adânc a UCM Reșița ?
Într-o conferinţă de presă la nivel înalt organizată în muzeul a ceea ce a fost cândva UCMR, adică Uzina de Construcții de Mașini Reșița, conferinţă la care au participat administratorul judiciar, Remus Borza, şeful Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS)- Adrian Volintiru, dar şi a conducerii uzinei, mai exact directorul general şi economic+ Cosmin Ursoniu precu şi a prefectului Silviu Hurduzeu, preşedintele CJ Sorin Frunzăverde şi a parlamentarului PSD de Caraş-Severin, Ion Mocioalcă.
În multe cuvinte, foarte multe chiar, Remus Borza a prezentat etapele, sau paşii, prin care UCMR ar putea fi salvat, teoretic:
-Preluarea creanţelor şi trecerea a peste 200 de milioane de euro de la AVAS la AAAS (datorii istorice)
Modificarea legii insolvenţei- acest lucru permiţând conversia datoriilor în acţiuni. Acest lucru ar permite Statului Român să redevină acţionar majoritar la UCMR iar INET Grup să rămână cu vreo 10% din acţiuni.
La acestea se adaugă crearea unei strategii incisive, agresive chiar – de vânzări. Acest lucru se poate face prin reactivarea foştilor clienţi şi pieţe tradiţionale, dar şi identificarea de noi pieţe. Un atu în această activitate ar fi tradiţia recunoscută pe plan mondial a UCMR-ului.
De asemenea, se are în vedere comasarea pe Platforma Câlnicel a întregii activităţi a uzinei. Aceasta pentru a reduce pierderile prin plata impozitelor pe terenuri. Deja Secţiile Navale 490, Compresoare 520, Motoare Electrice – 470. Diesel 510 nu mai au activitate, de fapt, nu mai există. La fel s-a întâmplat în Mociur cu Turnătoriile de Oţel, Fontă, Neferoase şi Forjă. Ce mai mişcă ceva pe acolo, este Secţia Modelărie care lucrează de fapt pentru o firmă privată, parte din Eboş şi Cuzineţii. Din informaţiile primite pe surse, am aflat că din aceste secţii de producţie ,,moarte” au mai rămas doar pereţii halelor- restul, adică utilaje şi instalaţii, au fost tăiate şi au ajuns la fier vechi.
Cel mai grav este că de la 1 octombrie, alţi 200 de angajaţi din cei rămaşi în uzină, vor fi daţi afară, adică în şomaj.
,,Directorul economic al uzinei, Ion Puichiță, a fost şi el schimbat pentru neimplicare suficientă, postul este vacant iar conducerea uzinei are un termen de 30 de zile pentru găsirea unei strategii de vânzări- aceasta însemnând automat creşterea producţiei şi mai ales, reducerea pierderilor” mai spune administratorul Remus Borza.
Bucuria nu a fost prea mare și nici prea luncă fiindcă și Volintiru și Borza au ținut să precizeze că  ,,Memorandumul aprobat de Guvern, nu reprezintă neapărat și un punct de relansare a UCM Reşiţa. Acesta ar fi doar un impuls. O salvarea reală ar fi fost convertirea acestor datorii în acţiuni Era modalitatea prin care acestea dispăreau iar acţiunile ,,nou-născute” puteau deveni interesante pentru investitorii viitori la Reșița. Cei prezenți, fără deosebire, au numit această nouă luptă a UCMR drept ,,o misiune imposibilă, dar totuși realizabilă dacă se vrea politic și prin decizii corecte”.
Nu au lipsit declaraţii politice, s-a precizat că voinţa politică există, dar se vgor lua măsuri dure. În opinia lui Borza, concedierea a încă 200 de salariaţi dintre cei 1.590 existenţi, este ceva normal, ceva imperios necesar. Remus Borza a spus că ,,1.000 de salariați sunt în șomaj tehnic, gradul de încărcare per om este mic, chiar departe de a asigura funcționarea uzinei- fondul de salarii este aproape egal cu cifra de afaceri”. Bine înțeles că nu au lipsit asigurările de genul ,,acesta este ultimul val de concedieri înainte ca uzina să înceapă să lucreze eficient, că meseriașii adevărați vor rămâne la lucru şi că, atunci când va fi cazul, adică în vreo doi ani, să se facă din nou angajări și numărul de muncitori să ajungă pe la 2.500”.
Numai că, lucrurile nu par deloc ușoare și nici nu sunt. Mai grav este faptul că Sindicatul din UCMR nu a avut nimic de spus fiindcă liderii nici măcar nu au fost invitați la masa tratativelor privind disponibilizările. Liderul sindical Jivomir Tovladiaţ a rămas stupefiat de ,,soluţia de eficientizare prin concedierea a încă 200 de angajaţi”. Jivomir Tovladiaţ a spus că una s-a vorbit în ședință și alta s-a anunțat oficial. Ne-am întâlnit cu domnii Borza şi Volintiru înaintea conferinţei de presă şi am discutat soluţii de relansare a activităţii. Ne-au vorbit de strategii, de legislaţie, de contracte, dar nu au amintit nici un cuvânt despre disponibilizări. Sunt surprins de modul acesta neelegant de a anunţa concedierile într-o conferinţă de presă.” La noi în România, eficientizările se fac numai prin concedieri. Deşi, la disponibilizările din această primăvară domnul Borza ne-a asigurat că sunt ultimele. Vom discuta cu conducerea uzinei, aşteptăm strategia pe care trebuie să o propună în 30 de zile şi suntem hotărâţi să scoatem cuvântul disponibilizări din această strategie. Dacă nu se va întâmpla astfel, vom apela la lupta sindicală”.

Comentarii

comentarii

One thought on “Alți 200 de șomeri la UCMR, oamenii se trimit în șomaj prin conferințele de presă

  1. da da da, sindicatul a avut multe de spus si cand au plecat cei 250 de oameni in primavara, oamenii sunt fraieri ca mai cotizeaza la sindicat

Comments are closed.