Am devenit piaţa de desfacere a produselor expirate din Europa, ANSVSA şi ANPC nu-şi fac datoria

Deputatul PNL Ioan Cristian Chirteş a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că România a devenit piaţa de desfacere a „produselor expirate” din Europa şi că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) nu-şi fac datoria.

Chirteş a spus că aceste produse, unele din carne congelată de 3-4 ani, se regăsesc în hipermarketuri, acolo unde producătorilor români le este greu să acceadă din cauza taxelor mari impuse. „Cu taxa de raft, s-a ajuns ca în hipermarketuri, de unde majoritatea românilor îşi fac cumpărăturile, să nu mai găsim produs românesc. Există produse considerate româneşti, dar sunt produse în Germania şi Olanda, unele produse lactate nu au văzut nici laptele, nu mai vorbim de produse din carne care sunt numai cu proteine vegetale sau extracte din proteine. Organele statului, Protecţia Consumatorilor şi ANSVSA trebuie să ia măsuri urgente şi drastice la tot ceea ce înseamnă siguranţa alimentară. Din păcate, noi considerăm că astăzi aceste instituţii ale statului nu îşi fac datoria (…) Am devenit piaţa de desfacere a produselor expirate din Europa”, a arătat deputatul.

Acesta a spus că în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor existe cinci proiecte de acte normative care vizează inclusiv obligarea hipermarketurilor la desfacerea produselor din România precum şi la o serie de formule de sprijinire a producţiei şi producătorilor români şi că speră ca acestea să fie adoptate, în ciuda anului electoral. În plus, a spus acesta, se doreşte etichetarea corectă a produselor, astfel încât să se poate vedea ce anume conţin bunurile expuse la vânzare, deoarece „am uitat să mâncăm sănătos, am uitat să mâncăm româneşte”.

Ioan Cristian Chirteş a afirmat că, în prezent, producătorii români de carne şi de lapte nu au nicio protecţie în faţa celor din statele europene, puternic subvenţionaţi, şi că, din cauze „încă necunoscute”, statul român tergiversează rezolvarea unei probleme cu o aplicaţie electronică iar peste 9 milioane de beneficiari nu şi-au primit subvenţiile nici măcar pe anul 2015. AGERPRES

Comentarii

comentarii