Analiza economica infocs.ro- Se schimba roata – Dolarul în picaj

Publicarea datelor privind crearea de noi locuri de muncă în sistemul particular din SUA, a avut ca efect deprecierea semnificativă a dolarului față de euro.

Ccursul dolarului american a scăzut de la 4,1296 la 4,0320 lei, minimul ultimelor trei luni, cotaţiile din piaţa valutară coborând de la 4,077 la 4,019 lei. Reamintim că acum două luni, înainte de majorarea dobânzii de către Fed, dolarul a atins un maxim istoric de 4,2220 lei.

Chiar dacă în ianuarie au fost create 205.000 noi locuri de muncă, față de 267.000 în decembrie, investitorii au fost nemulțumiți de aceste date. Ele s-au adăugat la datele care reflectă încetinirea producţiei industriale, indicele ISM coborând de la 55,3 la 53,5.

Aceste informaţii s-au reflectat instantaneu pe pieţele financiare, unde euro miercuri a ţâşnit de la 1,09 la 1,1080 dolari. Ieri, a fost atins un maxim de 1,1219 dolari, ca o consecinţă a declaraţiilor lui William Dudley, membru al Rezervei Federale americane, care arătau că încetinirea economiei mondiale şi aprecierea dolarului pot modifica politica băncii centrale a SUA.
Pieţele aşteaptă cu mare interes publicarea astăzi de către Departamentul Muncii al SUA cifrele oficiale ale pieţei muncii. Aceşti indicatori sunt printre cei mai importanţi atunci când Fed îşi stabileşte politica monetară.

Cursul euro a scăzut de la 4,5137 la 4,5086 lei, în condiţiile în care se înmulţeau plasamentele în activele riscante, care aduc randamente mai mari, investitorii considerând că Fed nu va majora dobânda în martie, aşa cum se anticipa până de curând.

Moneda elveţiană şi-a continuat raliul depreciativ faţă de euro şi se tranzacţiona între 1,114 şi 1,12 franci/euro. În aceste condiţii media a scăzut de la 4,0633 la 4,0279 lei, minim al ultimelor circa cinci luni.

Leul va fi protejat de tentativele speculative de către BNR, care va păstra dobânda sa de politică monetară la 1,75%, aşa cum arată şi un sondaj realizat printre membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

La aceasta se adaugă creşterea PIB, care conform previziunilor de iarnă ale Comisiei Europene ar urma să urce anul acesta la 4,2%, pentru a scădea anul viitor la 3,7%, în timp ce creşterea economică din zona euro este prognozată la 1,7 % iar a UE la 1,9%.

Pentru infocs.ro analistul economic Radu Georgescu. Sunt folosite date și informații disponibile până joi la ora 14.

Comentarii

comentarii