Analiza financiară a săptămânii: valuta cu slabe fluctuații

De la începutul lui iunie se observă o tendinţă de scădere a monedei elveţiene faţă de cea europeană, cotaţiile de pe pieţele internaţionale crescând de la 1,03 la aproape 1,08 franci/euro.

Această evoluţie se datorează intervenţiilor discrete ale Băncii Naţionale a Elveţiei, cu scopul de a deprecia francul pentru a sprijini exporturile helvete, care au suferit foarte mult după decizia de renunţare, la mijlocul lui ianuarie, la pragul de apreciere de 1,20 franci/euro. În scurt timp, moneda elveţiană a scăzut sub pragul de 1 franc/euro, afectându-i pe cei care optaseră, în urmă cu câţiva ani, pentru creditele în franci.

Măsurile BNE au determinat o creştere a rezervelor sale valutare în iulie cu 15,8 miliarde franci, la 531,8 miliarde franci.

În România, francul a atins, în 23 ianuarie, un maxim istoric de 4,5817 lei, după ce la finalul anului trecut media fusese de 3,7273 lei.

În perioada analizată, media francului elveţian a coborât de la 4,1532 la 4,1101 lei, minimul ultimelor cinci luni, mai jos cu peste şase bani faţă de finalul lui iulie.

Aprecierea francului din ultimele luni nu a avut efecte doar în România, ea afectând şi alte state din regiune. În Polonia, de exemplu, săptămâna trecută, Seimul, camera inferioară a Parlamentului, a aprobat legea conversiei creditelor acordate în franci elveţieni, ceea ce a avut ca efect imediat scăderea acţiunilor băncilor dar şi ieşiri de capital, moneda locală depreciindu-se de la 4,13 la aproape 4,20 zloţi.

Cursul euro a avut o tendinţă ascendentă, el crescând de la 4,4041 lei, minimul ultimelor trei luni, la 4,4128 lei, la finalul perioadei, când tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, cuprins între 4,4090 şi 4,4160 lei.

Evoluţia pozitivă ar trebui să continue şi luna aceasta, eventualele corecţii negative fiind consecinţa factorilor externi, cursul euro urmând să fluctueze, probabil, între 4,37 şi 4,46 lei, culoar care se încadrează în limitele acceptate de BNR.

Leul va fi protejat de creşterea intrărilor de numerar la casele de schimb valutar, de politica monetară a BNR, prin dobânda sa cheie, care este de 1,75%, faţă de aproape 0% în zona euro sau SUA, dar şi de parcursul pozitiv al economiei.

Media dolarului american a avut o tendinţă de creştere, de la 4,0136 lei, la începutul perioadei, la 4,0631 lei, la jumătatea ei. Vinerea trecută, cursul a fost stabilit la 4,0407 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 4,019 şi 4,063 lei.

Perechea euro/dolar a fluctuat între 1,0849 şi 1,0996 dolari, pieţele americane închizând vineri la 1,0963 dolari.

Tendinţa pe termen mediu este una de apreciere a dolarului, investitorii aşteptând ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile, după ce rata şomajului din SUA a scăzut luna trecută la 5,3%, minimul ultimelor şapte luni.

Analiza cuprinde perioada 3 – 7 august

Pentru InfoCS.ro analist economic Radu Georgescu

Comentarii

comentarii