Analiza financiara InfoCs.ro – Dolarul a crescut, în noiembrie, cu peste 17 bani

Leul a avut în noiembrie o evoluţie descendentă faţă de euro şi dolar, însă s-a apreciat faţă de francul elveţian.

În ultima şedinţă din noiembrie, dolarul a atins maximul ultimelor opt luni de 4,1975 lei, mai sus cu 17,23 bani faţă sfârşitul luii octombrie. Evoluţia ascendentă a monedei americane faţă de cea europeană, a făcut ca în piaţa valutară cotaţiile să crească până aproape de 4,21 lei.

Tragedia de la clubul Colectiv, demisia guvernului Ponta şi instalarea noului cabinet „tehnocrat” au fost principalii factori locali care au influenţat evoluţia raportului euro/leu.

După câteva luni în care euro s-a cantonat în jurul pragului de 4,42 lei, începând cu ultima parte a lui octombrie, cotaţiile au intrat pe o pantă ascendentă, provocată de ieşirile de capital speculativ, care se vor îndrepta către plasamentele în dolari, după ce Fed va majora dobânzile din SUA.

Demisia guvernului Ponta, a fost primită cu calm de piaţă, iar maximul ultimelor patru luni atins de euro, 9 noiembrie, a fost de 4,4580 lei. Instalarea noului cabinet Cioloş a stabilizat cursul în jurul pragului de 4,44 lei.

În ultima săptămână din noiembrie, media euro a fluctuat între 4,4386 şi 4,4509 lei, iar ultima şedinţă a lunii, în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4430 şi 4,4530 lei, a adus un curs de 4,4460 lei, mai sus cu 1,38 bani faţă de finalul lui octombrie.

Media monedei elveţiene, care a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,081 şi 1,093 franci/euro, a scăzut în perioada analizată de la 4,1062 la 4,0725 lei, mai jos cu jumătate de ban faţă de sfârşitul lui octombrie, după ce, în 10 noiembrie, ea a atins maximul ultimelor trei luni de 4,1343 lei.

Tendinţa de depreciere a leului faţă de dolar şi euro s-ar putea amplifica după jumătatea lui decembrie, după şedinţa Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane, de la care se aşteaptă o decizie de majorare a dobânzilor din SUA, prima după aproape zece ani, cel mai probabil la 0,4%.

Tensiunile vor fi temperate, pe lângă politica prudenţială a BNR, de evoluţia pozitivă a economiei româneşti. Astfel, Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru anul viitor o creştere a PIB de 4,1%. Această evoluţie a făcut ca, la rândul lor, analiştii de la CFA România să anunţe o nouă creştere a indicatorului de încredere macroeconomică, acesta urcând în octombrie la 69,7 puncte.

Evoluţia perechii euro/dolar a fost una descendentă, aceasta coborând de la circa 1,11 dolari, la finalul lui octombrie, la 1,0564 dolari, minimul ultimelor şapte luni.
Scăderea a fost provocată de posibilitatea ca BCE să îşi amplifice politica de relaxare monetară pentru a susţine economia din zona euro. Reamintim că din martie BCE cumpără lunar oblgaţiuni ale statelor sau companiilor din zona euro în valoare de 60 miliarde euro.

Analiza cuprinde perioada 23 – 27 noiembrie, pentru Infocs.ro analist economic Radu Georgescu.

Comentarii

comentarii