Analize de sange – detalii interesante despre starea de sanatate

Printr-un simplu test de sange afli rapid informatii despre nivelul de colesterol, numarul de celule albe si rosii sau anumite deficiente nutritionale. Dar exista alte detalii care pot fi determinate printr-o singura intepatura in deget sau o recoltare de proba de sange; in mod surprinzator, printr-o astfel de analiza se poate afla varsta biologica sau daca esti deprimat.

Cele ce urmeaza sunt inca in faza de testare, dar exista un mare potential de diagnostic si planuri de remedii, iata ce pot dezvalui analizele de sange despre starea ta de sanatate.

Fiecare persoana are intre 1.000 si 2.000 de proteine care pot fi masurabile; toate indeplinesc cateva sarcini iar cu cat oamenii de stiinta cerceteaza mai mult, cu atat pot utiliza rezultatele pentru a trata eventualele afectiuni.

Varsta biologica determinata prin test de sange

Fata de varsta cronologica (perioada de timp trecuta de cand te-ai nascut si pana in prezent), cea biologica se refera la cum este corpul si sistemul intern comparativ cu alte persoane din aceeasi categorie de varsta. Asadar, desi ai 50 de ani, de pilda, organismul poate fi similar cu cel al unei persoane de 45 de ani. Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au constatat ca aceasta varsta biologica se poate identifica prin modelarea nivelurilor de proteine si tipuri din probele de sange a peste 1000 de voluntari. Prin metoda comparativa se poate evalua unde te situezi. In timp ce fumatul, un indice de masa corporala ridicat si consumul unor bauturi dulci pot afecta varsta biologica, vei reusi sa stopezi efectele negative daca optezi pentru un stil de viata sanatos, ce include un regim alimentar echilibrat si exercitii fizice regulate.

Analiza de sange pentru riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer

Nivelul sanguin al unui mic grup de proteine poate indica daca vei dezvolta boala Alzheimer peste 10 ani, inainte ca orice simptom sa apara. Asta potrivit unui studiu preliminar de anul trecut condus de un grup de cercetatori din Marea Britanie. Desi rezultatele nu sunt inca concludente, autorii sustin ca identificarea celor ce sunt expusi mai devreme ar putea fi de folos pentru gasirea unor tratamente mai eficiente.

Comotia cerebrala, descoperita prin test de sange

Doctorii incearca de mult timp sa gaseasca un protocol propice care evalueaza cu exactitate daca ai suferit o contuzie sau o comotie – leziune traumatica la nivelul creierului care in unele cazuri nu produce niciun simptom evident in orele sau zilele urmatoare unui accident. Este o problema majora mai ales pentru sportivi, deoarece o a doua lovitura la cap poate fi fatala sau poate duce la probleme cognitive pe termen lung. Dar un studiu publicat de curand in JAMA Neurology (revista medicala a asociatiei americane de medicina) releva ca un nou simplu test de sange, ce se foloseste tot de markerii de proteine, poate dezvalui daca ai avut o comotie cu pana la 7 zile dupa o rana.

Afla daca esti deshidratat printr-un test de sange

Deshidratarea pune presiune asupra inimii, creste oboseala si iti poate ingreuna capacitatea de a gandi cu claritate. Investigarile sugereaza ca aproximativ 20% dintre cei varstnici sunt deshidratati in mare parte deoarece nu beau suficiente lichide; se propune un test de sange care poate defini daca acest deficit este prezent. Cercetatorii spun ca mai ales pentru cei in varsta, analiza ar putea salva vieti.

Nivelul de anxietate si severitatea depresiei, analizate prin teste de sange

Anxietatea apare ca urmare a stresului, reactiile sunt resimtite la nivel fizic, inclusiv prin accelerarea pulsului. Insa cercetatorii din Ierusalim considera ca aceasta se poate observa printr-un anumit tip de proteine eliberat in sange atunci cand apare o situatie tensionata. Astfel, exista posibilitatea de a stabili cat de severe sunt urmarile si cum pot fi tinute sub control.

Poate fi dificil pentru unele persoane (si medicii curanti) sa faca diferenta intre o tristete trecatoare si o forma de depresie clinica. Timp de ani buni, expertii nu au crezut ca este intr-adevar posibil sa se identifice tulburarile de dispozitie cu ajutorul testelor de sange. Dar intr-un studiu recent realizat in Austria, s-au identificat anumite substante chimice ce sunt prezente atat in creier, cat si in sange si care pot dezvalui daca hormonii fericirii sunt la un nivel scazut. Cercetatorii austrieci sustin ca descoperirile pot ajuta in prescrierea unor medicamente eficace pentru tratarea depresiei clinice.

Anticorpii din organism, vizibili in analizele de sange

Similar unei fise medicale, se pare ca sangele poate revela prezenta unor virusuri si a racelilor. Conform unor experimente publicate in revista Science, organismul dezvolta anticorpi pentru a te proteja de boli, iar acestia raman in fluxul sanguin pentru tot restul vietii. Iar in afara de faptul ca ajuta personalul medical sa afle mai multe despre modul in care bolile ti-au afectat sistemul imunitar, acestia iti pot mai apoi oferi medicamente sau remedii mai potrivite.

Citste tot articolul original cu un clik AICI: http://www.curademiere.ro/analize-de-sange-detalii-interesante-despre-starea-de-sanatate/

Comentarii

comentarii