Andrade Bichescu: ”Adică UEM este cea mai viciată universitate din această țară?”

Conducerea Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița a explicat într-o confernță de presă motivul pentru care într-un raport al integrității universităților realizat de către Societatea Academică din România pe perioada anilor 2012-2016 instituția de învățământ a fost clasată pe ultimul loc.

Raportul a fost realizat pe baza a cinci criterii: transparență și corectitudine administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, corectitudinea financiară, meritocrație.
Pentru primul criteriu UEM nu a primit niciun punct, fapt care, la realizarea punctajului final, a situat universitatea reșițeană în coada listei integrității universităților din țară, adică locul 48. Celelalte criterii au primit un punctaj peste medie și chiar la media universităților la nivel național.

”În raportul SAR se precizează că universităților evaluate le-au fost solicitate prin email 28 de documente care ulterior au stat la baza celorlalte etape ale cercetării, solicitare care pe mail-ul universității nu a venit niciodată. Universitățile care nu au răspuns solicitărilor transmise pe adresele de email, le-au fost retransmise în format fizic ..Nici atât! Din ceea ce cunoaștem noi aceste solicitări nu au ajuns la universitatea noastră. Și tocmai, din cele 28 de documente solicitate de la SAR, marea lor majoritate se găsesc pe site-ul universității la informații de interes public”, a precizat Andrade Bichescu, rectorul UEM.

Neclaritatea clasamentului este accentuat și de faptul că o a doua etapă a cercetării a presupus vizita unei delegații SAR la universitatea reșițeană, în urma căreia, la solicitarea membrilor delegației, UEM le-a pus la dispoziție și alte documente solicitate, răspunzând cu transparență tuturor solicitărilor.

Mai mult decât atât, un raport intermediar realizat în 2015 clasificase UEM pe locul 14 la transparență între cele 55 de universități aflate pe listă, cu 75 de puncte. Actuala conducere își pune astfel întrebarea cum s-a ajun de la locul 14, pe care se afla în data de 27 mai 2015 când a fost dat publicității raportul intermediar și până la raportul din noiembrie 2016 în care la transparență UEM nu primește niciun punct.

SAR a avut și o acțiune în instanță împotriva UEM pe motivul neasigurării accesului la informații. În data de 02.02. 2016 Tribunalul respinge ca inadmisibilă acțiunea SAR deaorece ONG-ul nu a putut face dovada că a trimis prin mail sau prin poștă solicitarea pentru acele documente.

Pentru a salva situația și mai ales imaginea atât de șifonată în ultima perioadă a universității, dar și pentru o îmbunătățire a colaborării cu SAR, actuala conducere va înainta Societății Academice -”România Curată” o scrisoare deschisă prin care cere să fie informați asupra criteriilor pe baza cărora s-a făcut evaluarea instituției de învățământ.
Dacă la criteriul transparenței UEM ar fi primit media punctajului pe țară, s-ar fi situat peste nivelul mediu între cele 48 de universități participante la acest studiu.

Pentru celelalte criterii UEM a trimis documentele solicitate de către SAR și punctajul realizat a fost peste media pe țară.
”La celelalte criterii suntem în medie, la unul suntem puțin sub medie, nu văd care este problema! Adică Universitatea Eftimie Murgu din Reșița este chiar cea mai viciată universitate, sau problematică universitate din această țară? Mă îndoiesc!”, a precizat rectorul Andrade Bichescu.

Comentarii

comentarii