Anina a împlinit 250 de ani de existență atestată VIDEO

La Anina, în cartierul Ștaier, au fost sărbătoriți 250 de ani de când primele familii de coloniști austrieci au ajuns pe actualul teritoriu al localității. Acum localitatea încearcă să se redefinească punând accent pe trecutul industrial și miner marcat de premiere.

Festivitatea a debutat cu parada pompierilor voluntari și a fanfarei  de la remiza pompierilor  urmată de deschiderea oficială a manifestării, cu intonarea imnului României.

Momentul jubiliar Anina 250  s-a desfășurat în locul  unde a fost construită o casă care reproduce în mărime naturală una din primele case din localitate construită de către coloniştii austrieci care, în urmă cu mai bine de 250 de ani au pus bazele localităţii, printr-o construcţie din lemn masiv, amplasată lângă biserica romano-catolică. Această construcție va rămâne ca obiectiv turistic, putând fi vizitată de turiştii care trec prin oraş. 

Printre prietenii sau oaspeții care au onorat invitația administrației locale din Anina, s-au aflat deputatul Jaro Marșalic, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ovidiu Rădoi, reprezentanți ai Consulatului Republicii Federale Germania la Timișoara, ai orașului german Markt Nassenfells, cu care Anina este înfrățit din anul 2013.

De asemenea, organizatorii au pregatit un spectacol cu muzică de cameră, de fanfară și populară pentru a marca jubileul orașului.

Chiar dacă Anina și-a pierdut caracterul muncitoresc și minier pe care îl avea până la finele secolului trecut, se poate mândri cu câteva premiere pe care le poate exploata din punct de vedere turistic: de la cea mai veche cale ferată din România, la cel mai vechi lac artificial subteran, până la descoperirea celor mai vechi rămășițe ale unui homo sapiens din Europa.

Comentarii

comentarii