Apa rosie in barajul de la Poiana Marului – VIDEO

Apa rosie in barajul de la Poiana Marului. În aceste zile, canicula, evaporarea continuă a apei din Barajul Poiana Mărului şi aportul mic de reîmprospătare a apei din sursele naturale din zona montană Tarcu – Muntele Mic, au dus la formarea unui fenomen mai rar întâlnit în lacurile de acumulare din Caraş-Severin. 

În zona lacului Poiana Mărului, asistam, zilele acestea, la ceea ce se numeşte în limbaj popular „înflorirea apei”, adică fenomenul de eutrofizare care e provocat, pe de o parte, de lipsa circulaţiei de apă proaspătă în lac, iar de pe de alta, de temperaturile foarte ridicate din ultimele zile.

Literatura de specialitate se referă la acest aspect cu denumirea de „algal bloom” sau înflorirea algelor. Dezvoltarea algelor se poate produce atât în mediul marin cât şi în apa dulce. Câteva specii de fitoplancton produc acest proces şi apa poate să „înflorească” în verde, în galben, în roşu, în albastru, depinde de tipul de alge care s-au proliferat. Cauzele sunt în întregime naturale şi depind de factorii de mediu. În urma unor cercetări s-a descoperit că anumite condiţii meteo provoacă acest aspect.

Apa rosie in barajul de la Poiana Marului. Un front meteorologic de căldură mare şi de presiune atmosferică joasă sunt lucruri de influenţă. În ecosistemele acvatice cu flux scăzut, precum: bălţi, lacuri, iazuri şi ape stătătoare, fenomenul este şi mai prezent. O altă cauză este activitatea umană iresponsabilă în acţiuni de poluare. 

Comentarii

comentarii