VIDEO AquaCaras da cartile pe fata si arata de ce s-a intarziat cu finalizarea proiectelor

Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Caraș-Severin, a scos la iveală neconcordanta și proasta mobilizare a celor implicați în executarea acestui proiect. Proiectul de modernizare a infrastructurii de apă şi apa uzată în Reşita, finanţat din bani europeni şi demarat în 2014, ar fi trebuit să fie finalizat anul acesta însă, în momentul de faţă, au fost executate doar 30 la sută din lucrările prevăzute. Atât Primăria Reşita cât şi beneficiarul lucrărilor, operatorul de apă şi canal Aquacaras, sunt nemulţumiţi de ritmul greoi în care se desfăşoară lucrările.
La ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din județul Caraș-Severin, societatea de apă-canal Aquacaraș, a prezentat un raport al stadiului proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Caraș-Severin” realizat pe bani europeni. De fapt, acest raport a prezentat în detaliu motivele pentru care evoluția lucrărilor și finalizarea acestui proiect a fost atât de mult timp tergiversat. Proiectul a adus mari bătăi de cap atât autorităților administrative, cât și locuitorilor prin multele probleme create începând de la implementare și până în prezent, deși trebuia finalizat la 31 decembrie 2015.

Cauzele întârzierilor în finalizarea proiectului, după spusele celor de la Aquacaraș, ar fi extinderile de timp privind execuția și a multiplelor contestații în faza de licitație, timp foarte mare scurs de la depunerea contestației de către ofertanții nemulțumiți care nu au fost declarați câștigători și emiterea deciziei consiliului național de soluționare a contestațiilor.

”Un caz care ne-a mirat a fost faptul că pe aceeași speță au fost emise decizii contradictorii. De asemenea, termene foarte lungi de judecată la Curtea de Apel, după care s-au declarat câștigătorii. În anumite cazuri câștigătorii s-au dovedit a nu fi atât de pricepuți în implementarea proiectului. Avem cazul de la Anina unde contractul a și fost reziliat întrucât antreprenorul nu a respectat condițiile din caietul de sarcini, iar în alte cazuri ne-am confruntat cu durate foarte mari de timp în ceea ce privește emiterea avizelor și autorizațiilor din partea instituțiilor abilitate”, a spus Adriana Almăjan, director marketing Aquacaraș.

Lipsa de profesionalism și slaba mobilizare a antreprenorilor care în momentul semnării contractului s-au bazat pe forța de muncă din Caraș-Severin pe care mai apoi nu au avut de unde să o ia, au fost alte cauze care au apăsat greu ”sacul” cu neajunsuri ale acestui proiect mult prea amplu și complex pentru un județ ca al nostru.

Prezent la ședința unde a fost expus acest raport subprefectul, Sebastian Purec nu s-a sfiit să dea vina pe societatea de apă-canal Aquacaraș pentru toate problemele care au apărut la acest proiect, precizând că raportul e doar o scuză.

”Pe noi ne interesează din punct de vedere al serviciului de utilitate publică oferit de Aquacaraș, desigur că materialul prezinta toate problemele, detaliate, toate contractele, dar concluzia a venit de la sine: faptul că s-a implementat în asemenea mod în care nu putem să beneficiem de serviciile prezentate în acest program de implementare. Ne-am exprimat nemulțumirea și am solicitat ca pe viitor să ne ofere și nouă o speranță, un orizont în care putem să ajungem la nivelul anilor în care trăim azi în România”, a precizat subprefectul.

În toate cele 8 orașe în care acest proiect a fost implementat, au existat probleme. La Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu lucrările vor putea fi recepționate în luna decembrie a acestui an, iar la Caransebeș construcția fizică este finalizată 100%, dar trebuie făcute testele. La Bocșa încă există întârzieri pentru că nu s-au emis autorizațiile de construire în termen și fără autorizații nu s-au putut demara lucrările pe anumite străzi, iar la Anina, a fost reziliat contractul cu executantul, apoi relicitat și în prezent se reevaluează ofertele depuse, urmând ca la finalizarea evaluărilor, să aibă loc și licitația pentru un nou constructor.

Conducerea Aquacaraș a afirmat că, cel târziu în 2018 acest proiect va fi finalizat în Caraș-Severin.

Comentarii

comentarii