Arsuri la stomac – cauze si tratament

Arsura la stomac este o senzatie foarte neplacuta care se localizeaza in partea superioara a abdomenului, sub stern. Acest disconfort mai poarta denumirea de indigestie, regurgitare de acid sau pirozis. Daca suferi de arsuri la stomac, se poate sa ai probleme in a inghiti alimente, se poate sa fii balonat sau sa ti se faca greata, dar pot aparea si tulburari de somn, o tuse cronica, astm sau alte simptome suparatoare. Toata lumea sufera, ocazional, de aceasta problema, dar apare mai des la adulti decat in cazul copiilor. In acelasi timp, poate indica prezenta unor afectiuni mai grave iar daca persista, este indicat sa apelezi la sfatul unui specialist.

Ce este arsura la stomac

Senzatia apare atunci cand sucurile gastrice ajung in esofag, proces care se numeste reflux gastroesofagian. Cauzele comune includ:

– Inchiderea incompleta a sfincterul esofagian inferior, jonctiunea intre esofag si stomac.
– Consumul anumitor alimente si bauturi (ciocolata, menta, mancaruri prajite sau grase, zaharuri, cafea, bauturi carbogazoase sau alcool); dupa arsura la stomac, esofagul devine sensibil la alte alimente (citrice, rosii, mancaruri picante, usturoi, ceapa) iar consumul lor poate produce o noua senzatie neplacuta.
– Presiunea exercitata pe stomac, cauzata de obezitate, miscari frecvente de indoire si ridicare, haine stramte, exercitii fizice viguroase sau sarcina.
– Fumatul si folosirea altor produse din tutun.
– Efectele secundare ale unor medicamente ca aspirina, ibuprofen, prednison, suplimente de fier sau potasiu, antihistaminice si somnifere.
– Hernia hiatala, care apare atunci cand o parte a stomacului „impinge” prin diafragma.
– Stresul, care poate mari cantitatea de acid produsa de stomac.

Arsurile la stomac si boala de reflux gastroesofagian

Arsurile la stomac usoare apar lunar, se considera moderate daca apar saptamanal iar daca aceasta problema este zilnica, poate avea consecinte grave. Daca observi ca ai probleme in a inghiti, daca apar sangerari sau daca scazi brusc in greutate, se poate sa fie nevoie de investigatii suplimentare.

Impreuna cu alte simptome ca voce ragusita, senzatia ca un aliment a ramas blocat in gat, senzatie de constrictie in gat, respiratie ingreunata, astm, probleme dentare si respiratia urat mirositoare, arsura la stomac poate indica prezenta bolii de reflux gastroesofagian (GERD). In acest caz, inflamatia persistenta la nivelul esofagului necesita tratament pentru prevenirea altor probleme de sanatate.

Arsurile la stomac pot fi semn al unei infectii cu bacteria Helicobacter pylori, iar atunci cand sunt insotite de dureri abdominale pot semnaliza posibile boli de inima, ulcer peptic, boli ale vezicii biliare, leziuni la nivelul esofagului sau inflamatie a stomacului (gastrita). Cand apar si sangerari in scaun, este imperios sa consulti un doctor.

Cum tratezi arsurile la stomac

Tratarea acestei probleme depinde de frecventa cu care apar arsurile la stomac si de alte simptome pe care se poate sa le fi dezvoltat. In general, tratamentele naturale si pastilele fara prescriptie medicala te pot ajuta in cazul unor simptome usoare, pana la cele moderate. Dar inainte sa decizi sa te „auto-tratezi” cu plante sau suplimente, discuta cu doctorul, mai ales ca unele medicamente pot avea efecte secundare sau pot interactiona cu tratamentul pe care il urmezi deja.

Se recomanda sa faci cateva schimbari in alimentatie si sa urmezi cateva strategii pentru a preveni aparitia arsurilor la stomac. Iata cateva sfaturi:

– Evita consumul unor alimente care stii ca iti cauzeaza o asemenea reactie, incearca in schimb sa alegi mai multe fibre, stimulatori ai tractului intestinal.
– Schimba marimea portiilor si ia mai multe mese pe zi, in locul a trei mese principale, dar bogate cantitativ.
– Ai grija cand iei cina, este indicat ca aceasta sa fie cu cel putin doua sau trei ore inainte de culcare.
– Incearca sa mesteci bine, nu te grabi.
– Mentine-ti greutatea sub control, excesul de grasime este daunator si poate provoca si acest simptom, pe langa multe alte probleme de sanatate
– Renunta la tutun. Fumatul poate reduce eficacitatea musculara, care pastreaza acizii in stomac. Pentru asta si multe alte motive, este momentul ideal sa te lasi de fumat.
– Tine un jurnal in care notezi ce anume ai mancat si cand apare arsura la stomac, astfel vei stii care este cauza si ce trebuie sa eviti
– Slabeste cureaua si poarta pantaloni mai largi, nu pune inutil presiune pe abdomen

Lapte sau guma de mestecat impotriva arsurilor la stomac

Se spune ca un pahar de lapte poate ajuta la ameliorarea acestei senzatii de arsura la stomac. Este adevarat ca laptele constituie o solutie temporara, insa nutrientii prezenti (in special grasimile) vor stimula stomacul pentru a produce si mai mult acid. Chiar daca nu este o rezolvare permanenta, incearca sa-l alegi pe cel degresat si nu exagera, bea cu inghitituri mici si doar intre mese.

Un efect mai puternic asupra problemei il va avea guma de mestecat, ce stimuleaza saliva si neutralizeaza acidul din stomac. In plus, mestecatul gumei te face sa inghiti mai des, ceea ce „impinge” acidul inapoi din esofag. Cand alegi guma, asigura-te ca este fara zahar, pentru a-ti proteja sanatatea dintilor in acelasi timp.

www.curademiere.ro

Comentarii

comentarii