Asta-i Romania de azi! Scufita Rosie, culegatorii de bureti și jandarmii care va amendeaza daca va prind la cules

Într-un comunicat de presă primit de la jandarmii cărășeni, se spune că nici culesul bureţilor nu este ceea ce pare, adică, nici aceste daruri date de Dumnezeu şi Natura, nu se pot lua din pădure de fiecine. Și pentru asta trebuie plătit, trebuie autorizație, trebuie să dai lucrare de control ca să spui ce, unde, cine, cu cine, câţi, în fine. Asta n-ar fi așa de rău la urma urmei – se ştie că în fiecare an se rătăcesc culegători de bureți pe munte. În schimb, suna total aiurea unde s-a ajuns. În final, asta-i legea și basta, dar bine că sunt vizați culegătorii de bureţi şi ciuperci şi nu sunt văzuți ăia de fură pădurile cu camioanele și mai și distrug drumurile abia construite. Spre exemplu, oferim mai jos o fotografie prinsă în trafic și trimisă la redacție de către unul dintre cititorii noștrii. Se vede clar numărul CS 07 ABT, se vede ca este încărcat cu lemne, s-a întâmplat în 12 octombrie la ora 15 în apropiere de Lupac, iar acum mai rămâne ca jandarmii sau poliția să verifice legalitatea transportului de lemn. Poate se autosesizează cineva acum și ne vor da și nouă și citorilor un răspuns.
12-oct-2016-ora-15-lupac

Iată ce spune comunicatul:,

Ca urmare a numărului mare de persoane care în această perioadă aleg să se deplaseze în zonele montane ale judeţului Caraş-Severin, pentru a culege fructe de pădure, ciuperci, afine, zmeură, mure sau alte produse nelemnoase specifice fondului forestier, trebuie să ştie că aceste produse nu pot fi recoltate fără să aibă avizul ocolului silvic care asigură administrarea fondului forestier din zona respectivă.

În conformitate cu Legea nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, jandarmii cărăşeni reamintesc cetăţenilor că: „recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei.

Produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin: faună de interes cinegetic, peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia, răşină, alte produse. Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinãtorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte.

Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizaţiilor şi a actelor de estimare eliberate de unităţile silvice pe principiul teritorialităţii, în conformitate cu normele tehnice aprobate prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Reamintim faptul că jandarmii acţionează zilnic în staţiunile Crivaia şi Băile Herculane şi pe traseele turistice, în sprijinul cetăţenilor, iar pentru evitarea situaţiilor nedorite, turiştii sunt sfătuiţi să ţină cont de următoarele recomandări: să se informeze asupra itinerariului propus şi a gradului de dificultate înainte de a pleca în drumeţii; să consulte prognoza meteorologică; să aibă un echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor; să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu (traseele marcate cu cele patru forme: cruce, dreptunghi, triunghi și cerc. Acestea sunt colorate cu albastru, roșu și galben, amplasate pe copaci sau pe stânci.); să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice.
Principalele evenimente nedorite care au loc în regiunile montane se petrec din cauza lipsei unui echipament adecvat şi aventurării turiştilor în zone pe care nu le cunosc, care în această perioadă a anului pot deveni periculoase.

În final, recomandăm ca, în cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, să se solicite ajutor prin apel la 112 specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul”.

Din comunicatul primit de la jandarmeria cărășană, reise clar că pe primul loc, se află grija față de bureți, ciuperci, frăguțe și alte mure și abia pe la coadă pe acolo, intervine și grija pentru culegătorul în sine, adică pentru om. Sunt postate câteva sfaturi că respectivii să nu se piardă prin păduri. Suntem curioși câți culegători de bureți și alte produse din pădure” vor fi amendați de jandarmi?! Vă vindem un pont: culegătorii de bureți sunt ușor de reperat după plasa din mână sau rucsacul din spinare în care au bureții, nu-i așa?

Dar, mai avem și curiozitatea să aflăm și câți hoți de lemn, hoți de păduri, nu din pădure, au fost prinși și amendați de jandarmi? Sau se văd mai bine plasele și ranițele din spatele oamenilor decât camioanele și peridocurile de pe șosea, alea ce duc lemnul ce se fură de pe munții Banatului?

Și încă ceva; Oare, Scufiţa Rosie – avea autorizație de la jandarmi sau ocolul silvic să culeagă flori și fragi pentru bunicuța? Culegând fragi, mure, flori și plante medicinale din pădure, cu siguranță că ea săvârșea o ilegalitate sau nu? Va fi ea amendată retroactiv sau?

Comentarii

comentarii