Asta ne mai lipsea pe această vreme caniculară- reşiţenii otrăviţi în propriile case

În urmă cu ceva timp, se vorbea că pe Muntele Semenic, va fi instalată o staţie de supraveghere a fondului de poluare de la mare distanţă. Aceasta urma să monitorizeze vestul şi sud-vestul Europei. Staţia face parte din reţeaua naţională de monitorizare a aerului, integrată în reţeaua europeană. Staţia va măsura aerosolii, poluanţii pe bază de sulf în micrograme pe metrul cub. Între timp, așa cum se întâmplă de multe ori în România, de la a vrea la a face, calea este așa de lungă încât nici până astăzi nu s-a mai finalizat stația.
În acelaşi timp, la poalele Muntelui Semenic, locuitorii din Reşiţa se confrunte cu o situaţie şi mai gravă: poluarea generată de Combinatul Siderurgic TMK, fostul CSR. Semnalată de mai multă vreme de către InfoCS și mai ales de reşiţenii care locuiesc în zona TMK- Oraşul Vechi, Dealul Crucii, Muncitoresc, problema poluării produse de activitatea desfăşurată la combinatul siderurgic, a ajuns şi pe masa primarului Mihai Stepanescu.
Astfel, Primăria Reșița a emis în această dimineață un comunicat în care se spune că ,, Primăria Municipiului Reşiţa a efectuat sesizări privind gradul de poluare din această perioadă, cauzat de activitatea SC TMK Reşiţa SA. În răspunsul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Regional Timiş, se arată că, în timpul rabatării bolții cuptorului pentru alimentarea cu fier vechi şi elaborarea oţelului se produc emisii fugitive de gaze în atmosferă” .
TMK se spală repede pe mâini și procedează așa cum o face de ani buni, adică trimite niște informații instituțiilor, ceva de genul celor cuprinse în comunicatul de azi, adică: ,,Deşi în anul 2011, la nivelul combinatului, au fost efectuate lucrări pentru îmbunătăţirea parametrilor de absorbţie a prafului, din cauza temperaturilor ridicate din aceste zile, motoarele instalaţiei de desprăfuire funcţionează la capacitatea de 85% pentru a evita supraîncălzirea. Având în vedere poluarea produsă de această societate, Grupul TMK din Moscova a decis suplimentarea bugetului de investiţii pentru anul 2012 în vederea modernizării instalaţiei de desprăfuire. Lucrările, programate pentru perioada 20 august – 25 septembrie 2012, vor include îmbunătăţirea structurii de rezistenţă a halei deoarece noua hotă de captare va presupune suplimentarea încărcării acesteia”.
Bunnnn, până aici, de fapt ar fi bun dacă, așa cum spuneam, nu am fi învățat și noi această poezie recitată de ceva timp de către conducerea Combinatului. Adică, ceva generalist gen- vom face și vom drege. Și atât fiindcă de ani buni nu se face chiar nimic- în afară de mult praf și gaze în atmosferă.
Cu toate că reclamaţiile curg gârlă iar poluarea se poate vedea zilnic în această perioadă caniculară, mai ales spre seară sau când plouă, Garda de Mediu Caraş Severin nu face nici ea mai nimic pentru a stopa neregulile care afectează sănătatea reşiţenilor.
Oamenii spun că în ultimul an se confruntă cu o situaţie deosebit de gravă: filtrele de la cuptorul de topire din mijlocul oraşului nu funcţionează iar tonele de praf şi gaze sunt eliberate direct în aer. Mai grav este că la instalaţiile sunt în mijlocul oraşului la nici 300 de metri de Liceul Diaconovici- Tietz, la 50 de metri de Biserica Catolică iar de jur împrejur sunt cartiere de locuinţe.
Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a cerut de nenumărate ori în cadrul şedinţelor Colegiului Prefectural, atât reprezentanţilor Gărzii, cât şi celor ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, să intervină pentru a pune capăt poluării determinate de faptul că, în special pe timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână, nu sunt utilizate filtrele, iar fumul şi praful rezultat în urma procesului tehnologic se împrăştie în atmosferă.
Este de remarcat poziția dură pe care fostul prefect Octavian Ţunea, a luat-o în cadrul unei ședințe de acest gen. Prefectul de la acea vreme s-a declarat nemulţumit de tergiversările comisarilor Gărzii de Mediu în aplicarea unor sancţiuni. Prefectul a declarat atunci că „Înţeleg că TMK şantajează cu concedieri dacă sunt puşi la cheltuială, dar problema trebuie rezolvată cumva”.
Directorului Gărzii de Mediu, Marius Cârpean, spune că „legal, soluţia ar fi sistarea activităţii din cauză că nu sunt respectate normele de mediu. Dar acesta înseamnă şomaj pentru peste o mie de oameni, lucru pe care nu şi-l doreşte nimeni. Amenzile nu rezolvă problema de la TMK”, a concluzionat Cârpean.
Şi atunci, ce este de făcut? Locuitorii din zonă sunt exasperaţi şi spun că vor ajunge la proteste extreme. ,,O să ajungem să ne legăm cu lanţuri de porţile Combinatului” spune Ilie Bona de pe strada Rândul III. ,,O să intru în greva foamei. Poate aşa va fi observată otrăvirea lentă la care suntem supuşi în casele noastre” spune Alina Suciu de pe strada Călăraşilor. ,,Am copil mic, are două luni. Cum şi pe unde pot să plimb eu copilul acesta când afară totul este gri şi roşu de la praf” spune Sorina Ploka din Dealul Crucii.
Cu toate acestea, nici Garda de Mediu şi nici Agenţia pentru Protecţia Mediului nu au şi nu pot prezenta soluţii clare de stopare a fenomenului. Ba mai mult, cu toate că oamenii din zonă sunt sufocaţi în casele lor şi umblă pe stradă cu cârpa la nas iar cerul este roşu din cauza prafului, APM spune că noxele se încadrează în normele normale şi nu sunt depăşiri semnificative ale acestora.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Asta ne mai lipsea pe această vreme caniculară- reşiţenii otrăviţi în propriile case

  1. tin minte ca in liceu am iesit in strada din aceasta cauza, tot liceul, la Bastilia… dupa aceea au rezolvat problema, dar se pare ca nu a durat prea mult.

Comments are closed.