Atacul de panică, cum apare si cum se tratează

atac-de-panicaO persoana care sufera un atac de panica are reactii intense, pe care nu le poate controla: inima ii bate foarte tare, valuri de caldura ii inunda corpul, apare senzatia de sufocare. Nu sunt cunoscute statistici exacte, insa se apreciaza ca intre 5 si 10% dintre oameni sufera de atac de panica, izolat sau repetat. Atacul de panica, cum apare si cum se trateaza.

Atacul de panica se caracterizeaza prin brutalitate, sosind pe neasteptate si fiind foarte intens. O criza se manifesta in general printr-o activitate cardio-respiratorie mai rapida si mai intensa decat de obicei si prin simptome neurosenzoriale: ameteala, frisoane. Durata unui atac de panica este in general de cateva minute, insa poate dura si jumatate de ora. In timpul crizei, cel ce sufera atacul de panica este ingrozit ca va muri, cel mai frecvent din cauza unei crize cardiace. Odata calmat, el resimte o mare usurare, dar si o oboseala puternica.

Simptomele atacului de panica

Atunci cand o persoana are un atac de panica, ea are cel putin patru dintre urmatoarele simptome: transpiratie, palpitatii, tremuraturi, sufocare, respiratie taiata, nod in gat, durere sau jena toracica, greata, ameteala, instabilitate, pierdere a simtului realitatii, teama de pierdere a controlului de sine, teama de moarte, parastezie, frisoane, bufeuri.

Cauzele atacului de panica

Principalele cauze ale atacului de panica sunt stresul, fobiile, traumatismele, mediul material si uman (de exemplu parinti anxiosi) si temperamentul. Anumite substante precum alcoolul, cocaina, canabisul sau halucinogele pot fi si ele la originea atacului de panica.

Cauza ereditara a atacului de panica a ramas pana in prezent ipotetica. Datele stiintifice au aratat ca 30% din cauze sunt biologice si 70% tin de mediu. In schimb, mici anomalii fiziologice de constitutie pot favoriza declansarea atacurilor de panica.

Ce faci cand ai un atac de panica

Atunci cand ai avut deja un atac de panica este usor sa recunosti simptomele. In acel moment este important sa controlezi anxietatea, sa nu o lasi sa te copleseasca. Exista cateva tehnici de relaxare si meditatie care te pot ajuta. Trebuie sa respiri lent si, eventual, iti poti face ancore, cum ar fi sa strangi puternic pumnii, sa iti spui cuvinte linistitoare sau sa te concentrezi asupra momentului prezent.

Ce faci cand cineva din jurul tau are un atac de panica

Atunci cand o persoana are un atac de panica pentru prima oara este dificil sa le explice celorlalti ceea ce simte. Daca recunosti simptomele unui atac de panica trebuie sa ramai calm si sa il linistesti pe cel in cauza, explicandu-i ca este in siguranta.

Cel mai important este sa nu te panichezi si tu. Incurajeaza-l pe cel care are un atac si ajuta-l sa revina la calm, respirand odata cu el.

Cum se trateaza atacul de panica

Dupa un atac de panica, persoana in cauza este in permanenta ingrijorata ca acesta s-ar putea repeta. Ea trebuie sa se debaraseze de aceasta angoasa. Exista exercitii de relaxare si de meditatie, dar se poate recurge si la tratament medicamentos.

Terapia cognitiv-comportamentală: această metodă urmărește modificarea modului în care persoana afectată gândește și reacționează. Cea mai bună metodă o reprezintă confruntarea cu situația sau obiectul care a declanșat atacul.

Tratament medicamentos:

– benzodiazepinele

– antidepresivele

– inhibitori ai recaptării serotoninei

75 150×150 Când ai atac de panică, ce faci?Metoda de tratament este aleasa în functie de pacient, deoarece la unii se observă ameliorarea simptomelor în urma terapiei cognitiv-comportamentală, la alții însă este nevoie de utilizarea atât a medicației, cât și continuarea terapiei cognitive.

Reține: nu ignora simptomele unui atac de panică, deoarece senzația neplacută de teamă și neliniște se poate repeta oricând. Astfel consultă neapărat medicul specialist, dacă atacul de panică s-a repetat într-un interval scurt de timp!

Daca o persoana sufera crize de angoasa pe o perioada lunga de timp, vorbim despre tulburari de panica. Este obligatoriu in acest caz un tratament medical intens.

In orice caz, atunci cand survine un atac de panica este bine sa mergi la medicul de familie. Acesta va evalua riscurile repetarii sale si iti va recomanda sau nu un consult la un medic de specialitate si, eventual, terapie.
atac-de-panica
psychologies.com

Comentarii

comentarii