Atenţie cui deschideti usa și pe cine băgaţi în casă!

Căminul reprezintă acel spaţiu privat unde vă simtiţi ocrotit şi liniştit şi de aceea, atunci când o persoană necunoscută patrunde fraudulos în locuinţa dumneavoastră şi vă deposedează de bunuri, aceasta vă face să trăiţi un justificat sentiment de nesiguranţă.
Modalităţile de comitere a furturilor din locuinţă sunt multiple, plecând de la cele prin împrietenire, caz în care autorii se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii sau firme, pătrund în locuinţe cu acceptul proprietarului şi, profitând de neatenţia acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii, până la cele prin forţarea, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite ori escaladare. Un numar mare de furturi din locuinţe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin fortarea sistemelor geamurilor termopan. De regulă, în cazul acestor modalităţi, furturile au loc ziua.

Pentru exemplificarea cât mai sugestivă a profilului persoanelor care comit infracţiuni de furt din locuinţe, reprezentanţii Poliţiei Române au conturat câteva profile ale acestor infractori:

· Hoţul muncitor îţi atribuie false identităţi şi calităţi – instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilitaţi. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie.

· Hoţul oportunist este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Va fi îmbrăcat sport – trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapca, ochelari de soare.
· Hoţul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule gen pontoarcă, ruptor, leră, manuşi.
· Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.
Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de autoprotecţie care, odată insuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină neglijenţa, indiferenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea infractorilor.
Recomandările urmatoare se adresează tuturor cetăţenilor care doresc să-şi apere proprietatea, oferindu-vă idei şi opţiuni practice pentru a vă simţi în siguranţă şi a vă proteja caminul:
· Izolarea este dăunatoare. Împreună cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un numar de telefon unde puteţi fi găsit.
· Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
· Atunci când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să prezinte viza periodică, să nu aibă modificări sau ştersături, iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grabită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineti cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
· Manifestaţi prudenţă sporită faţă de necunoscuţii care sună la uşa invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă, etc.). Riscaţi astfel să cumparaţi produse contrafăcute sau să facilitaţi accesul în locuinţa dumneavoastră a unor infractori periculoşi.
· Este recomandabil ca sumele mari de bani să nu fie păstrate în locuri tradiţionale: şifonier, sub faţa de masă sau saltea.
· Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide, ale caror console sa fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.
· În situaţia în care aţi apelat la serviciile unui meseriaş, nu îl lăsaţi singur în apartament.
· Atunci cand observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le intrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.

Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Comentarii

comentarii