ATENȚIE! Iată simptomele și compicațiile DIABETULUI

Diabetul este o afecțiune cronică, care se definește printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Boala este provocată de tulburări ale nivelului sangvin de insulină, un hormon pancreatic ce ajută orgamismul să convertească glucoza din sânge (zahărul sangvin) în energie.

Diabetul de tip I –numit de cele mai multe ori și diabet zaharat insulinodependent sau diabet juvenil sau cu debut juvenil- este rezultatul secreției insuficiente de insulină.

Diabetul de tip II – cunoscut și ca diabet zaharat non- insulinodependent sau diabet stabil sau de tip adult – este rezultatul incapacității organismului de a folosi eficient hormonul. Aproximativ 90% dintre bolnavii de diabet au această formă.

Indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, trebuie să colaborați strâns cu medicul pentru a vă stabili dieta, medicația și activitatea de zi cu zi. Capacitatea de a vă îngriji singur va determina o diferență majoră în posibilitatea de a controla afecțiunea și de a-i evita potențialele efecte secundare.

Simptomele diabetului:

Apetit și sete excesivă;
Cantitate crescută de urină (frecvența ajunge uneori la o dată pe oră);
Scăderea în greutate, Oboseală;
Greață, chiar vărsături;
Vedere încețoșată;
La femei, infecții vaginale frecvente și uneori dispariția menstruației, iar la bărbați impotență;

Numeroasele complicații pe termen scurt sau lung ale diabetului pot necesita la fel de multă atenție ca și boala în sine. Mai important, trebuie să vă controlați nivelul glucozei sangvine în fiecare zi pentru a preveni un atac de hipoglicemie, în care nivelul glucozei din sânge este prea scăzut pentru a satisface necesitățile energetice ale organismului. Hipoglicemia poate fi însă remediată cu ușurință, o dată ce îi recunoașteți simptomele.

Hiperglicemia sau glucoza sangvină crescută poate să provoace o stare diabetică gravă, numită de medici și cetoacidoză, în care sângele devine tot mai acid prin acumularea unor produși secundari toxici numiți cetone, ce apar pe măsură ce organismul scindează grăsimile pentru a obține energie. Cetoacidoza apare la diabeticii de tip I, dacă nu primesc suplimentul adecvat de insulină, iar corpul lor este privat de sursa de energie. Cetoacidoza poate să apară, de asemenea, dacă nivelul glucozei și insulinei nu sunt corect echilibrate sau dacă organismul suferă brusc un stres fizic, cum ar fi un accident sau o boală.

Dacă sunteți bolnav de diabet, medici recomandă să fiți atenți în mod special la semnele de alarmă ale cetoacidozei: greață, sete intensă, urinări frecvente, slabiciune extremă, durere abdominală și respirație rapidă și profundă. În lipsa unui tratament imediat poate să apară coma sau decesul.

Compicațiile pe termen lung ale diabetului pot afecta ochii, sistemul nervos, rinichii și sistemul cardiovascular și pot scădea rezistența generală a organismului la infecții. Tăieturile și rănile se pot vindeca mai lent la persoanele cu diabet, iar diabeticii sunt predispuși și la probleme ale gingiilor, infecții urinare și infecții ale cavității bucale.

Complicațiile diabetului sunt cauza principală de orbire la adulți. În primii 10 ani de la diagnosticarea afecțiunii lor, aproximativ o jumătate dintre toți diabeticii fac o compicație oculară numită retinopatie diabetică, care poate slăbi capilarele ce alimentează cu sânge retina, iar în final poate afecta vederea. Aproape toți cei care au diabet timp de cel puțin 30 de ani au un anumit grad de retinopatie diabetică. De asemenea, persoanele diabetice au un risc crescut de a face cataractă și glaucom.

Persoanele cu diabet au un risc mare de a face boli cardiovasculare cum ar fi hipertensiunea, îngroșarea arterelor, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Circulația slabă face diabeticii mai predispuși la ulcere ale pielii, colici și infecții gangrenoase (ce distrug țesuturile). Afectarea vaselor sangvine ale rinichilor din cauza diabetului poate duce la insuficiență renală.

De asemenea, unele persoane cu diabet suferă de o complicație cunoscută ca neuropatie diabetică, ce provoacă o deteriorare progresivă a sistemului nervos. Afecțiunea poate să debuteze devreme în ambele tipuri de diabet și afectează nervii motori și senzitivi. Drept urmare, diabeticii suferă frecvent de diverse dureri. Unii, vor prezenta scăderea reflexelor, pierderea sensibilității, amorțeli și înțepături în picioare, impotență și probleme circulatorii.

Simptomele și compicațiile DIABETULUI.- Cauze.

În tipul I de diabet, pancreasul secretă insulină puțină sau deloc. Lipsit de capacitatea de a utiliza glucoza din sânge, organismul încearcă să producă energie prin arderea grăsimilor și proteinelor. Diabetul de tip I apare destul de rapid, afectând de obicei persoane sub 30 de ani. Cercetările recente sugerează că mulți diabetici de tip I ar putea avea o predispoziție genetică pentru boală, care este declanșată de o infecție virală.

Diabetul de tip II se dezvoltă, de obicei, la persoanele de peste 40 de ani și pare să existe o conexiune strânsă între obezitate și apariția diabetului de tip II. Deși acest grup particular de diabetici poate avea cantități suficiente sau excesive de insulină sistemică, organismul este incapabil să utilizeze eficient hormonul. Aportul excesiv de alimente ridică nivelul glicemiei, iar pancreasul nu poate produce destulă insulină pentru a converti zaharurile suplimentare în energie. Uneori, o formă similară a acestei boli, numită diabet gestațional, survine ca o afecțiune temporară la femeile însărcinate.

Simptomele și compicațiile DIABETULUI.- Tratament.

Tratamentul ambelor forme de diabet zaharat necesită ajustarea nivelului de insulină din organism și un control strict al alimentației și al efortului fizic. Acordând o atenție crescută conținutului și orarului meselor puteți minimaliza sau evita variațiile bruște ale glicemiei (nivelul glucozei din sânge), care ar putea necesita modificări rapide ale dozelor de insulină.

Dacă aveți diabet de tip I , conform medicillor, este esențial să primiți insulină suplimentară de cel puțin două ori pe zi, pentru a susține utilizarea de către organism a glucozei din sânge.

Pentru anumiți diabetici de tip II, regimul și activitatea fizică sunt suficiente pentru a păstra boala sub control; alții necesită tratament medicamentos, care poate consta din insulină sau un medicament hipoglicemiant oral.

Comentarii

comentarii