ATENTIE MARE! Cum stabilește polițistul identitatea unei persoane

ATENTIE MARE! Cum stabilește polițistul identitatea unei persoane. Conform prevederilor Legii nr.192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul ordinii și siguranței publice, care au intrat în vigoare din 26 ianuarie 2020, stabilirea identității unei persoane se face pe baza actelor de identitate.

Atunci când persoana nu poate prezenta un act de identitate, stabilirea identității se realizează pe baza unui act prevăzut cu fotografie sau a declarațiilor acesteia, precum și a verificărilor polițistului, realizate pe loc, în bazele electronice de date la care are acces potrivit legii.

La solicitarea polițistului, persoana are obligația de a înmâna acestuia actele și de a comunica informațiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identității sale.

Atunci când nu s-a putut stabilirea identitatea persoanei pe baza actului de identitate, altui act prevăzut cu fotografie, declarațiilor acesteia sau verificărilor efectuate de polițist, pentru realizarea acestui scop, polițistul este îndreptățit să procedeze la:

  1. a) identificarea unei alte persoane care poate oferi informații cu privire la identitate, dacă este posibil;
  2. b) fotografierea, luarea și procesarea amprentelor, semnalmentelor și semnelor particulare ale persoanei;
  3. c) să facă publică, prin orice mijloace, o fotografie, înregistrare, schiță sau descriere a persoanei, dacă există o convingere rezonabilă că această măsură va ajuta la stabilirea identității persoanei.

ATENTIE MARE! Cum stabilește polițistul identitatea unei persoane. Aceste măsuri se realizează chiar și în lipsa consimțământului persoanei.

Publicitatea se realizează exclusiv în scopul identificării persoanei, cu respectarea prezumției de nevinovăție.

Datele cu caracter personal preluate se șterg din bazele de date ale poliției imediat după identificarea persoanei, prin proceduri ireversibile, cu excepția situației în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare în curs, caz în care acestea urmează regimul probelor aplicabil procedurii judiciare.

Comentarii

comentarii