Atenție, s-a dat ceasul înainte! Ora de vară şi efectele ei neplăcute

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 30 martie spre 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Ora 03:00 va deveni, astfel, ora 04:00.

Oricât de subtilă ar putea să pară trecerea la ora de vară, doar 60 de minute de somn pierdute în ultima duminică a lunii martie, aceasta are mai multe efecte negative asupra organismului uman.

Risc crescut de infarct, accidente de circulaţie, dureri de cap şi nervozitate. Aceste sunt doar câteva dintre efectele nedorite ale trecerii la ora de vară, scrie Adevărul. Iată ce putem face pentru a reuşi să păşim cu bine peste schimbarea ce ne dă peste cap starea de sănătate şi confortul psihic.

Trecerea la ora de vară: afectarea ritmului cardiac

Printre primele efecte negative ale trecerii la ora de vară se numără modificarea tiparelor de somn care afectează în mod direct ritmul cardiac. O echipă de cercetători suedezi a descoperit că rata infarcturilor în primele trei săptămâni de după schimbarea orei de vară creşte cu un procent semnificant, faţă de restul anului.

Ritmul cardicat modificat poate să provoace dureri cumplite de cap. Aceiaşi hormoni ai stresului sunt de vină şi pentru lipsa de concentrare, dispoziţie schimbătoare şi nivelul crescut al apetitului.

Comentarii

comentarii