Ați auzit de …. maladia Alzheimer ? Cand trebuie sa te ingrijorezi daca uiti

Alzheimer-336x226Se intamapla sa iti uiti cheile in casa, sa uiti de o intalnire, titlul unui film sau al unui restaurant. Memoria este intr-adevar selectiva, dar sunt si tulburari care pot anunta probleme neurologice. De exemplu, atunci cand uiti dar nu iti dai seama ca ai uitat, e posibil sa ai Alzheimer. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi daca uiti.

Iti pierzi in mod regulat cheile, ochelarii sau nu mai stii de ce ai deschis usa camarii? Aceste dificultati reflecta pur si simplu o lipsa de atentie sau gesturi realizate in mod automat. Nu trebuie sa te ingrijorezi, nu este vorba despre Alzheimer. Prima etapa a functionarii memoriei corespunde inregistrarii informatiilor. Cand nu iti amintesti unde ai pus chiele este pentru ca nu ai inregistrat acel lucru, deci nu ai ce sa iti amintesti. La fel si daca uiti sa iei paine, dar ti s-a spus ca este nevoie in timp ce faceai altceva care iti solicita atentia.

In schimb, daca acumulezi pierderi de memorie fara sa iti dai seama, iar acest lucru este remarcat de anturaj, este ingrijorator. De fapt, cel care uita, banalizeaza dificultatie sale de memorare, uita ca uita. Daca o persoana pe care o cunosti uita multe lucruri fara sa isi dea seama, vorbeste cu medicul sau.
O stare deosebita sunt gaurile de memorie. Cand apar, nu iti mai amintesti ce spuneai ca faci sau ca spui cu o seara inainte sau ceea ce ai invatat. Nu este grav, informatia este in creier si revine de cele mai multe ori, cand ai un indiciu. Aceste tulburari apar indeosebi la persoanele anxioase sau stresate.

Memoria iti joaca uneori feste si nu iti mai amintesti numele unui film, al unui actor sau al unei strazi. Daca uiti frecvent si uiti si numele apropiatilor, sau daca, in ciuda ajutorului celorlati nu reusesti sa iti amintesti, nu este bine. Daca informatia pe care o cautai revine dupa cateva ore sau chiar si a doua zi, nu te panica. Dupa 40 de ani memoria functioneaza mai lent si e normal sa iti amintesti mai greu un nume.
Incapacitatea de a inregistra si de a consolida o informatie noua poate fi semn de Alzheimer. Daca uitarea este definitiva, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Daca nu iti amintesti ce ti-a cerut cineva acum 5 sau 10 minute, desi ai auzit bine, este ingrijorator. Daca faceai altceva, este doar un moment de lipsa de atentie. Daca ii intrebi pe ceilalti ce ti-au cerut si nu reusesti sub nicio forma sa iti amintesti ce ti s-a cerut, iar inforamtiile sunt complet pierdute, trebuie sa mergi la medic.

Ai uitat cu desavarsire un eveniment recent important? Nu iti mai amintesti in ce zi te-ai casatorit sau in ce zi ti s-au nascut copii, nu iti mai amintesti unde te-ai casatorit? Nu e normal sa nu poti reconstitui un context spatial sau temporal important. Inseamna ca ti-a fost afectata memoria episodica. Acesta este un simptom caracteristic bolii Alzheimer si trebuie sa mergi la medic.

La fel si cand nu iti amintesti date de actualitate si nu reusesti sa gasesti repere in timp. Daca intrebi tot timpul cat este ceasul sau in ce an suntem, ai o tulburare a memoriei recente, care este afectata la debutul bolii Alzeheimer.

Citeste si Consumul de peste previne maladia Alzheimer

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca uiti de o intalnire sau sa cumperi ceva si acest lucru este pasager. Uitarea intervine din lipsa de atentie si este mai frecventa odata cu inaintarea in varsta. Ea se manifesta in special in caz de oboseala, surmenaj sau depresie. Incearca sa te odihnesti si sa faci miscare, ca sa inlaturi stresul.

Daca iti dai seama ca uiti si poti descrie procesul uitarii, inseamna ca natura isi spune cuvantul si ca pur si simplu imbatranesti. Persoanele afectate de Alzheimer uita ca uita.

Atunci cand incepi sa uiti, prima oara te gandesti ca ai Alzheimer. Trebuie sa stii ca si alte afectiuni pot fi la originea uitarii: depresia, anxietatea sau lipsa somnului sunt factori care nu trebuie subestimati. Functiile cognitive pot fi afectate si de afectiuni cerebarale, cum ar fi dementa cu corpi Lewy (boala apropiata de Alzheimer), dementa cerebrala (cauzata de accidentele vasculare), boala Creutzfeldt-Jakob sau tumorile cerebrale.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii