ATUNCI CÂND FOLOSIȚI BICICLETE ȘI TROTINETE ELECTRICE, CIRCULAȚI ÎN SIGURANȚĂ RESPECTÂND REGULILE RUTIERE!

Având în vedere faptul că în ultima perioadă numărul bicicletelor și trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice, conduse mai ales de tineri, a crescut considerabil, vă rugăm să țineți cont de următoarele norme rutiere, pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente nedorite:

 
Pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoțiți de adulți.


Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice  este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

ATENȚIE! Circulația bicicletelor și trotinetelor electrice pe trotuare, acolo unde nu există piste pentru biciclete,  este interzisă!

La schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna! În felul acesta, partenerii de drum află despre intențiile dvs. și iau măsuri de siguranță!


Când circulați pe drumurile publice cu bicicleta/trotineta electrică, aceasta trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără astfel de mijloace și dispozitive în stare de funcționare.


Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, conducătorii de biciclete și trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

• Este interzis bicicliștilor:
– să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate;
– să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
– să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să se țină de un vehicul aflat în mers;
– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau este construit/echipat special pentru transportul altor persoane;
– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
– să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
– să conducă bicicleta fără a menține contactul roților cu solul.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică !

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă!

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).


Nerespectarea normelor privind dotarea  bicicletelor sau a trotinetelor electrice, se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III a de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1160 lei).

Comentarii

comentarii