Au căzut perdelele de gheaţă peste Cheile Minisului si Cascada Bigar la Paralela 45 VIDEOREPORTAJ

Au căzut perdelele de gheaţă peste Cheile Minisului la Paralela 45. După frigul ce a trecut peste bănățeni în ultimele săptămâni, toată lumea se aștepta ca Prințesa ghețurilor, să pună stăpânire și peste Cascada Bigăr. Mulţi credeau că au să găsească clopotul de mușchi, învăluit în mantie de gheață. Numai că nu a fost să fie așa. Apele izbucului Bigăr, s-au dovedit a fi mai calde ca suflarea de gheață a Prințesei iernii și uite așa, trecătorii și turiștii se pot bucura în continuare de susurul de poveste al celei mai frumoase cascade din lume dintr-un top al celor mai ,,deosebite” cascade.

 

 

În schimb, suflarea rece a iernii, a învăluit pereții de stâncă ai canionului Miniș; transformându-i în metereze şi turle de cleștar.

Paralela 45 este locul unde, cu ajutorul frigului şi din lacrimile munţilor, s-a înălţat Palatul de Cleştar, chiar pe Defileul Minişului, la intrare în Valea Almăjului. Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică. Dacă apele cascadei îşi continuă cursul nestingherite de frig, tot aici, din cauza gerului din ultimele zile, poți să vezi minunatul palat de cleştar al „Prinţesei gheţurilor”. Perdele imense de ţurţuri de gheaţă au transformat stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar.

Au căzut perdelele de gheaţă peste Cheile Minisului la Paralela 45. Pe versanţii din marginea Drumului naţional 57, lacrimile de apă scurse din stânci au fost oprite şi încleștate de frigul şi gerul din ultima perioadă. Pe zeci de metri, scurgerile de apă s-a transformat în perdele de gheaţă. Alte câteva zeci de alte cascade din gheață mai mici, sunt înşirate de-a lungul DN 57, drum care leagă Reşiţa prin Anina, de Bozovici şi sudul Banatului.

Toate dau splendoare unui peisaj pe care rar îţi este dat să-l vezi. Când gerul este foarte puternic și ține mai multe zile, apa cascadei Bigăr îngheață și ea transformând cascada într-un imens clopot de gheață format din coloane de cleștar.

Frigul a fugărit turiştii, dar cine trece pe la Bigar şi are ochi pentru lucrul frumos şi deosebit, se opreşte din drumul lui spre alte destinaţii ca să-şi încânte ochii cu o asemenea frumuseţe.

Imaginile sunt ca într-un basm cu zâne, palate, metereze din cleștar şi inorogi. Țurțurii din gheață au început să se vadă timid, înconjoară cascadă, iar în jurul acesteia se poate observa zăpada cernută ca printr-o imensă sită. Mai în jos spre Bozovici, la nici 200 de metri, găsiți cel mai mare palat din cleștar.

Au căzut perdelele de gheaţă peste Cheile Minisului la Paralela 45. Un bob zăbavă în drumul vostru prin Cheile Minișului, în puterea iernii și nu veți regreta.

 

Comentarii

comentarii