Au început incendiile de vegetaţie provocate de săteni în Banatul Montan VIDEO

În loc să-şi curate terenurile şi să le îngrijească aşa cum cere APIA, sătenii le lasă pârloaga şi primăvara le dau foc pentru a le curăța. Odată cu apropierea primăverii, judeţul începe să fie năpădit de incendii de vegetaţie. Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin intervin zi şi noapte pentru lichidarea zecilor de incendii de vegetație.

Practic, aproape că nu există zona a județului în care să nu fie măcar un focar de incendiu. Cauzele probabile de aprindere a focului, au fost – fie folosirea focului deschis în spații deschise, fie folosirea intenționată a sursei de aprindere. Mai pe scurt, foc provocat intenţionat de localnici sau de ciobanii – vorba vine – angajați de aceștia.

Metoda găsită de proprietarii de pășuni pentru a nu pierde subvențiile de la stat – pentru a încasa 1.000 de lei pe hectar de la APIA, este incendierea terenurilor. Ca să primească acești bani, proprietarii trebuie să cosească pajiștile și pentru că cei de la APIA verifică doar dacă terenurile sunt curățate, aceștia le pun foc în loc să le muncească.

Conform legii, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Comentarii

comentarii