Azi, nu numaram ouale, doar le batem albusul; trucuri pentru o spuma reusita

Batutul albusurilor pare cel mai simplu lucru pe care trebuie sa il faci intr-o bucatarie, insa cunoscatorii stiu ca nu este deloc asa. Folosirea unor oua nepotrivite, a unui echipament neadecvat sau inversarea ordinii in care se adauga ingredientele pot afecta textura si volumul albusurilor tale.

Dar cu putin ajutor din partea stiintei si aceste mici sfaturi, oricine poate bate albusuri ca un profesionist:

1. Echipament adecvat.

Inainte de a te apuca sa bati albusurile, asigura-te ca ai toate ustensilele potrivite. In primul rand, albusurile nu se bat decat in recipiente de sticla, ceramica sau metal, si nu in recipiente de plastic, deoarece plasticul poate impiedica albusul sa creasca. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca toate ustensilele sunt curatate si uscate; o singura picatura de apa poate modifica textura albusurilor tale.

2. Alege ouale potrivite.

Ouale proaspete vor fi mult mai usor de batut decat cele vechi. In timp ce albusurile la temperatura camerei se bat mult mai usor, atunci cand oul este rece, albusul se desprinde mult mai usor de galbenus. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa separi ouale imediat ce le-ai scos din frigider si sa lasi albusurile la temperatura camerei pentru a se bate mai usor.

3. Cum batem albusul?

Pune un praf de sare peste albusurile tale si incepe sa le bati cu mixerul la o viteza mica pana cand acestea fac niste mici bule deasupra, dupa care trebuie sa maresti viteza pana cand obtii textura dorita.

Exista 3 stadii ale acestui proces de batere al albusurilor:

1. Albusurile si-au pastrat textura, insa au niste mici bule de aer pe suprafata lor.
2. Albusurile au varfurile moi. Albusurile au capatat culoarea alba, insa atunci cand le atingem varfurile cu mixerul, acestea se lasa.
3. Albusurile au varfurile tari (albusuri spuma tare). Albusurile sunt ferme si nu se indoaie daca scoatem mixerul sau telul din ele. In acest stadiu, albusurile au ajuns la volumul lor maxim si nu ar mai trebui batute.
4. Albusuri batute in exces. Daca batem albusurile in exces, acestea isi vor pierde forma, devenind apoase, iar spuma se va lasa. Odata ce ai batut albusurile prea mult, acestea nu mai pot si salvate.

Comentarii

comentarii