Balul de Fasang 2020 al etniei maghiare din Resita VIDEO

Balul de Fasang 2020 al etniei maghiare din Resita. În fiecare an, la Reșița are loc unul dintre cele mai mari baluri de Fașang din România. Rând pe rând, catolicii de etnie germana, maghiara sau croată,  Peste 300 de persoane, majoritatea de etnie maghiară, dar împreună cu inbotații lor de toate etniile și religiile și care au vrut să se distreze, s-au strâns într-un local din Reșița, unde au petrecut și chefuit până spre zorii zilei.

 

 

Serbările de Făşang ale bănăţenilor creştini de rit apusean sunt corespondentul celebrelor Festivaluri din America de Sud sau de la Veneția , dintre care cel mai cunoscut este Carnavalul de la Rio.

Evenimentul este de mare însemnătate şi la el participă toţi membrii comunităţii. Tinerii şi nu numai, s-au costumat care mai de care, au defilat și au primit și premii. După parada măștilor, a urmat petrecerea până în zori. Petrecerea este foarte simplă și ieftină: oamenii aduc de acasă mâncarea, prăjiturile și băutura, se pune totul la un loc și petrecerea poate să înceapă. Sau, se calculeaza cheltuielile și suma se împarte la numărul participanților, plus ajutorul din sponsorizări.

Balul de Fasang 2020 al etniei maghiare din Resita. De fapt, purtatul măștilor și dansul, are ca semnificaţie alungarea spiritelor rele din comunitate, îngroparea iernii şi deschiderea porţilor spre primăvară cu căldura rezultată din arderea păpuşii plină de păcatele oamenilor.

 

Comentarii

comentarii