Bănățenii etnici ucraineni din Banatul Montan le-ar întinde o mână de ajutor refugiaților VIDEO

În județul Caraș Severin, mai exact în mijlocul județului, între Reșița și Caransebeș, trăiesc câteva mii de etnici ucraineni. Vorbim de satele Zorile, Cornuțel Banat, Copăcele și Sălbăgelu Nou. În apropiere de aceste localități, dar în județul Timiș, se mai află alte două localități cu etnici ucraineni: Pădureni și Criciova. Aceste șase localități cu populație ucraineană datează de un secol.

Migraţia populaţiei ucrainene a început la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Datorită condiţiilor grele de viaţă din țara lor, ucrainenii au fost nevoiţi să-şi părăsească locurile natale şi să înceapă o nouă viaţă în locuri mai prielnice.

Aşa au ales Banatul Montan. Odată cu defrişarea pădurilor, în Banatul Montan era mai mult teren agricol ce putea fi cultivat, asigurând un trai decent în întreţinerea familiei. Deşi au trăit şi trăiesc în vecinătatea românilor, ucrainenii nu şi-au uitat niciodată limba maternă, cântecele, dansurile, religia şi diferitele obiceiurile străvechi.

Unii dintre ei mai au rude în Ucraina, alții s-au pierdut de neamuri, dar la toți le pare rău de ceea ce se întâmplă în țara din care au venit strămoșii lor. Sătenii spun că deși sunt afectați și ei de criza economică, în caz de nevoie, le-ar întinde o mână de ajutor refugiaților oferindu-le casă și masă din ce au.

Comentarii

comentarii