Bătrânii nimănui – Cine mai are grijă de bătrânii singuri? VIDEO
Ne mor bătrânii singuri în case. Tot mai des vezi maşinile de pompieri care intervin fiindcă vecinii au sunat la 112 și au anunțat că de la apartamentul X sau y, nu se mai aude nici o mișcare de câteva zile, sau că pe scară miroase urat. Pompierii, fie pătrund în apartamente pe geamuri cu scara culisabilă, fie sparg uşile. Și acolo, de cele mai multe ori, găsesc câte un bătrân sau o bătrână căzută prin casă sau morți în pat. Mai sunt cazuri ,,fericite” când bieții oameni au căzut fiindcă au alunecat sau au avut probleme de sănătate. Acestea sunt ,,cazurile fericite” – în ghilimele – fiindcă oamenii mai au o șansă. Așa s-a întâmplat recent și pe Aleea Liliacului din Govândari.
Copiii le-au plecat, au luat drumul străinătăţii pentru un trai mai bun sau efectiv, pentru o bucată de pâine. Au rămas în urma lor părinţi și bunici care – de dragul copiilor – încearcă să se descurce singuri. Şi o fac de cele mai multe ori și atât cât le dă Dumnezeu zile și putere. Fără să ceară ajutor sau cu ajutorul câte unui vecin cu inima bună care se mai interesează de ei din când în când. Le mai deschid uşile, la mai fac câte o cumpărătură şi-i mai întreabă de sănătate. Acum, au ajuns să stea singuri în apartamente cu câte două şi trei camere. Suflete singure în case mari. Prin munca lor, au contribuit zeci de ani la bugetul statului, iar acum Statul Român îi trece cu vederea. Cei mai mulți dintre bătrânii din Caraș-Severin, au pensii nesimțit de mici, și abia reușesc să-și ducă traiul de pe o zi pe alta. Cum locurile din căminele de vârstnici sunt insuficiente, iar prețul este enorm – aproape 100 de lei pe zi, o soluție de sprijin ar fi îngrijirea la domiciliu. Însă aceste servicii sunt aproape inexistente în județ. Despre ,,angajarea” cuiva care să stea cu un bătrân bolnav în casă sau măcar câteva ore – așa cum fac româncele noastre cu bătrânii din Italia, Austria, Germania si toată Europa, nici nu poate fi vorba. Cer niște prețuri enorme. Undeva în jur de 100- 120 de lei pe zi. Și cine își permite acești bani? Cam atât câștigă un român ,,dincolo”.
În Caraș-Severin există câteva cămine care fac față cu greu numărului mare de solicitări venite din partea bătrânilor rămași singuri, și care abia reușesc să trăiască de azi pe mâine. Unii nu-și permit nici măcar un azil care a devenit un lux. În urmă cu vreo cinci ani, în cadrul unei ședințe la Prefectură, s-a abordat subiectul îngrijirii bătrânilor la domiciliu. Un ajutor care ar fi mai la îndemâna autorităților, dar care nu are succes în județul nostru. Existau doar două ONG-uri private care ofereau astfel de servicii, se arată într-un raport al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin din anul 2016. Acum, în anul 2021, la Reșița mai există doar ATOR – asociație coordonată de părintele Ciucur de la Moniom și care din cauza pandemiei, ajută la domiciliu bătrânii cu alimente sau mâncare gătită. În rest..pauză. Dacă o să vă întrebați ,,și care este soluția, ce este de făcut”? – răspunsul este unul singur: locuri de muncă și salarii decente aici, acasă, în România, la Reșița. Și atunci, nu mai pleacă nimeni. Și atunci, ne stau copiii acasă. Dar pentru asta, avem nevoie de politicieni adevărați, de oameni dedicați și poporului, nu doar afacerilor și învârtelilor lor. Avem nevoie de salarii decente, nu de pensii speciale și pensionari la 45 de ani. sau pensionari cu zeci de mii de lei pensie și care sunt reangajați la ,,stat”.
Vom reveni in curând cu un reportaj privind protecția socială a bătrânilor care au susținut statul român prin munca lor de-o viață.
One thought on “Bătrânii nimănui – Cine mai are grijă de bătrânii singuri? VIDEO”
Comments are closed.