Biblioteca Municipală Reșița se implică în acţiuni de informare despre sănătatea femeii

IMG_3061_1Biblioteca Municipală din Reşiţa, alături de cele mai importante instituţii din sănătate din judeţ, au iniţiat o acţiune dedicată sănătăţii femeii.
Astfel că, în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa, Casa Judeţeană de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Caraş-Severin, Liga Studenţilor Universităţii „Eftimie Murgu” şi Asociaţia Medicilor de Familie, instituţia de cultură şi-a dorit o informare a femeilor din comunitatea locală privind importanţa sănătăţii femei zilelor noastre. Această acţiune este legată de marcarea la noi în ţară, încă din anul 1987, a „Zilei Internaţionale de acţiune pentru sănătatea femeii”. Marcarea acestei zile se datorează constatării de-a lungul timpului a faptului că celula de bază a familiei este femeia. „Într-o familie dacă femeia este sănătoasă şi copii şi soţul beneficiază de sănătate femeii pentru că toate treburile în gospodărie, toate activităţile ce ţin de creşterea copilului se desfăşoară în bune condiţii. De aceea considerăm că este binevenită iniţiativa Bibliotecii. De altfel în toată ţara au loc acţiuni de conştientizare, de informare a unei astfel de zile şi se atrage atenţia că, deşi suntem în acest secol al informatizării, sunt încă multe lacune vis-a-vis de sănătatea femeii”, a precizat Tudoriţa Nicula, preşedintele Casei Judeţene de Sănătate. Situaţia se datorează evoluţiei omenirii şi în prezent toate lucrurile încep mai devreme decât acum câţiva ani. Tinerele devin femei la o vârstă mult mai fragedă şi astfel se confruntă mai des cu o serie de boli.
Tudoriţa Nicula a mai subliniat faptul că este importantă o conştientizare a tinerilor legată de bolile cu transmitere sexuală, iar planificarea famililă ar trebui să se realizeze într-un mod cât mai ligibil şi mai bine gestionat pentru a evita sarcinile nedorite. Ce nu ştiu tinerii este că bolile cu transmitere sexuală vor afecta naşterile pe care ei vor dori să le aibe, se vor confrunta cu infertilitate.
Un lucru bun este faptul că sistemul de sănătate va beneficia de un pachet care include obligativitate prezentării tinerilor la medicii de familie pentru o monitorizare a stării de sănătate în vederea evitării bolilor care afectează infertilitatea şi a bolilor care afectează evoluţia familiei.
„Este lăudabil că există o asemenea zi, în primul rând, în al doilea rând patologia femeii există, şi a existat, iar schimbările din viaţa socială a femeii au determinat o lărgire a bazei patologiei femeii. Pentru România sunt bolile specifice cum ar fi cancerul de col uterin sau cancerul de sân, dar aş putea spune că din statisticile pe care le avem a apărut o incidenţă destul de mare a cancerului la femei”, a susţinut Dragoş Luca, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. De asemenea, acesta a susţinut că aceste mutaţii în patologia au apărut datorită faptului că femeia este foarte mult implicată social şi familal şi astfel există un stres foarte pronunţat care a determinat o schimbare în patologia acesteia.
Partenerii proiectului au susţinut că această informare nu se va opri la nivelul acţiunii de astăzi deoarece evoluţia societăţii nu se poate realiza fără o bună sănătate a femeii, iar femeile trebuie informate despre cum să prevină posibilele boli care automat afectează familiile din care ele fac parte ca şi nucleu.

Comentarii

comentarii