Bilanț pozitiv la Poliția Cărășană pe primul semestru al anului

DSC04556Deşi mulţi cetăţeni nu par mulţumiţi de cum îşi îndeplineşte poliţia îndatoririle privind siguranţa cetăţeanului şi a proprietăţii acestuia, într-o informare privind nivelul de asigurare a securităţii şi siguranţei civice a comunităţii, se pare că pentru prima parte a acestui an lucrurile au mers înspre bine.
Rămâne ca fiecare să constate dacă se simte sau nu în siguranţă pe străzi, în locurile publice sau în propria casă.
Efectivele de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au avut ca prioritate „asigurarea siguranţei cetăţeanului şi a proprietăţii prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră”.
Poliţia a urmărit creşterea gradului de siguranţă şi protecţie, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale.
Aşa că, pentru atingerea acestor obiective, la nivel judeţean s-au desfăşurat în această perioadă activităţi specifice pentru prevenirea infracţionalităţii în general. Dacă au şi reuşit rămâne să constatăm fiecare dintre noi.
Ce-a făcut Inspectoratul Judeţean de Poliţie ca să ajungă la astfel de performanţe?
Ei spun că s-a crescut numărul poliţiştilor care acţionează în segmentul stradal prin folosirea efectivelor de la alte structuri operative sau neoperative. De asemenea au fost organizate acţiuni, cu efective mărite, în locurile şi zonele cu risc criminogen ridicat, organizarea de acţiuni cu caracter preventiv sau cooperarea cu judeţele învecinate pe segmentul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii.
Ehei, multă treabă au mai avut poliţiştii noştri din judeţ!
Dar lucrurile nu s-au oprit aici, căci oamenii legii au acţionat în cadrul „Planului Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar”, având ca scop îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi în jurul şcolilor, prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile şi a consumului de droguri. Astfel că, în zona şcolilor au patrulat efective de poliţişti – jandarmi – poliţişti locali, la orele la care se efectua intrarea sau ieşirea elevilor de la cursuri. Dar s-a avut în vederea şi prevenirea absenteismului şcolar. Această din urmă acţiune nu prea le-a ieşit căci elevii au chiulit în masă, mai ales liceenii.
Dar hai să vedem cum s-au mobilizat efectiv oamenii legii pentru realizarea acestor obiective îndreptate către instituţiile de învăţământ!
Se pare că au avut loc 271 de acţiuni preventive în comun cu unităţile de învăţământ pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi absenteismului şcolar. Au fost sesizate 7 fapte penale comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar. De altfel, au fost legitimate 232 de persoane şi aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale, iar 137 de elevi au fost depistaţi că lipseau de la şcoală. Zilnic pe traseele pe care se deplasau elevii au acţionat în medie 198 de poliţişti, 10 jandarmi şi 10 poliţişti locali. Atenţie! Pe judeţ, nu pe oraş!
Cu 95 de patrule au acţionat zilnic pe raza judeţului în primele trei luni ale anului, dintre care 22 în mediul urban şi 73 în mediul rural.
Poliţiştilor li s-au adăugat şi jandarmii atunci când era vorba de patrule, ca să sporească siguranţa.
Cam asta face poliţia pentru a combate infracţionalitatea din oraşele şi satele judeţului şi mai ales din jurul şcolilor unde delincvenţa juvenilă a crescut îngrijorător în ultimii ani.
Şi cum speranţa moare ultima, nu avem decât să ne agăţăm de această zicală şi să credem că va fi tot mai activ sistemul de apărare şi prevenire de la noi din judeţ.

Comentarii

comentarii