Biserica din Petroșnița renovată și cu ,,straie” noi, a fost și resființită de Episcopul Lucian al Caransebeșului

În duminica a 7-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost în mijlocul credincioșilor din Parohia Petroșnița, Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a mers în această comunitate întrucât, părintele paroh alături de credincioși, au lucrat în ultimii ani la biserică, atât la interior, cât și la exterior.

Părintele Episcop a săvârșit de dimineață slujba de sfințire a sfântului locaș, după care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat și Sfânta Liturghie. Au fost prezenți la această sărbătoare mulți copii și tineri, numeroși credincioși din această localitate, dar și autorități locale. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, iar corul parohial a susținut la momentul împărtășirii, un buchet de pricesne.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în parohie și pentru că s-a îngrijit de sfânta biserica ca s-o renoveze, părintele paroh Ioan Sârbu a primit din partea Preasfințitului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. De asemenea și ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit aceeași diplomă.

Toți cei prezenți la biserică au avut posibilitatea să intre și să se închine în Sfântul Altar

Biserica din Parohia Petroșnița are hramul „Adormirea Maicii Domnului și a fost ridicată între 1834 și 1836. Lucrările de construcție a sfântului locaș au început în 21 mai 1834, cu binecuvântarea episcopului Maxim Manuilovici (Mănuilă), fiind construit din piatră și cărămidă, în stil baroc. Prima pictură a efectuat-o Trifon Achimescu în 1835. Biserica a fost re-pictată în 1988 de pictorul Ioan Someșan, iar în anul 1990, a avut loc pictarea iconostasului bisericii adus de la mănăstirea Plumbuita-București.

Târnosirea bisericii a fost făcută de către mitropolitul Vasile Lăzărescu în 15 iulie 1951.

Comentarii

comentarii