Botezul vântului la Şopotul Vechi În Ajun de Bobotează VIDEO

Botezul vântului la Şopotul Vechi În Ajun de Bobotează . Câteva zeci de săteni din Valea Almajului, au aşteptat ziua de Boboteaza la miezul nopţii, în capătul satelor. Ei duc mai departe o tradiţie ce se pierde în timp. Prognozarea anului agricol cu ajutorul vântului, al focului şi al apei neîncepute. Focul din noaptea de Bobotează de la Şopotul Vechi este una din cele mai vechi tradiții din Banatul de Munte. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, miezul nopții de Bobotează, se aprinde focul în capătul satului, iar oamenii se adună în fața focului şi cântă cu toții „În Iordan” pentru Botezarea Vântului.

 

La ora 12 noaptea, locuitorii din sat, se strâng într-un loc pe valea satului, la malul râului Șopt. Acolo, conform tradiției, se pune o grămadă de lemne, paie, fân și crenguțe de pomi din livadă pentru a fi aprinse. Oamenii aduc de acasă câte un lucru vechi pe care îl aruncă în foc pentru reînnoirea casei și a spiritului.

 

Acest lucru reprezintă  momentul în care cei mai bătrâni din sat ,,botează” vânturile și vor afla dacă vor avea un an agricol, bun sau nu.  În funcție de direcția din care bate vântul, oamenii le-au dat un nume: dinspre est vine Fâșlea, dinspre nord bate Vântul Mare iar cel din vest se numește Boarea. Cel mai bun este vântul dinspre sud, de peste Munții Locvei, de la Dunăre. El a primit numele de ,,Dunăreanțu” și poartă nori cu ploaie bine făcătoare pentru holdele sătenilor.

 

Astfel, ei spun că au moştenit din generaţie în generaţie unele semne prin care vor şti cum va fi anul ce abia a început. Aceasta în funcţie de direcţia din care vântul şi cum arde focul. Culmea este că la Șopot, termometrele au arătat aproape -7 grade, iar vântul stă de câteva ore.

 

Cu toate acestea, la miezul nopții când sunt aprinse focurile, se pornește o boare ce arată direcția vântului – direcție după care își va primi numele. După ritualul cu focul, târziu în noapte, oamenii merg la râu şi cu apa neîncepută îşi clătesc faţa, părul şi mâinile și își pun în gând o dorință care de cele mai multe ori li s-a îndeplinit.

 

Cu toții coboară la râu și se spala pe mâini şi pe față cu apă neîncepută. Aceasta are rolul de a-i spala de boli și de rele ca să le meargă bine tot anul. Femeile iau apă neîncepută şi o duc acasă. Aceasta are aceeaşi putere cu agheasmă pe care preoţii o vor sluji şi sfinţi astăzi în biserică, dar este bună pentru sănătate şi apărarea de rele a caselor, spun ei și cred în asta de sute de ani. Cu ea se stropeşte casa, grădină şi ogoarele.

 

Botezul vântului la Şopotul Vechi În Ajun de Bobotează . În acest an, vântul botezat poartă numele de Dunăreanțu. Este semn bun, fiindcă acest vânt vine de peste munţi, dinspre Dunăre şi aduce norii de ploaie pesate culturile din Valea Almajului.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii