Bună Vestirea sau Blagoveştenia este sărbătoarea care anunţă venirea primăverii VIDEO

Prima dezlegare la peste după o lună de post a umplut pescăriile din Reşita de clienţi, aflaţi în căutarea celor mai proaspete produse. La mare căutare au fost, astăzi, peştii autohtoni, de la Dunăre sau din apele de munte. Aglomeraţie mare în această dimineaţă la pescăriile din Reşita. Buna Vestire este prima sărbătoare din postul Paştelui când este dezlegare la peste şi, fie că ţin post, fie că nu, reşiţenii au trecut, încă de la primele ore ale dimineţii, pe la pescarii pentru a se aproviziona.

Potrivit tradiţiei populare, Bună Vestirea sau Blagoveştenia este sărbătoarea care anunţa venirea primăverii.

Reșițenii au venit în număr mare la pescăriile din Reșița . Mâine, în calendarul ortodox, este trecută sărbătoarea de Buna Vestire. Aceasta este una din cele două zile din Postul Paștelui când biserica dă dezlegare la pește. Tradiția spune că la Buna Vestire trebuie să se mănânce pește pentru a avea sănătate și un an bun.

Reșițenii au mers la pescării și la piață pentru a cumpăra pește și legume pentru a cinsti cum trebuie Bunavestire. Cât despre modul de preparare, cei mai mulți preferă rețeta clasică, cu mujdei de usturoi și obligatoriu cu mămăligă. Alții, îl preferă la cuptor cu garnitură de legume, plachie sau saramură.

Oferta este una diversificată. Cam tot ce poate oferi apele Banatului de munte: de la somn și crap de la pescarii de la Dunăre și până la păstrăv și pește din crescătorii.

Bunavestire este una din cele două zile din Postul Paștelui când biserica dă dezlegare la pește. Tradiția spune că la Buna Vestire trebuie să se mănânce pește pentru a avea sănătate și un an bun.

Comentarii

comentarii