Cadou de august pentru reșițeni, pe caniculă fără apă caldă la robinete

De o săptămână, reșițenii nu mai au apă caldă la robinete. Fără să vrea, mii de oameni s-au întors la civilizația albiei și a oalelor cu apă încălzite pe aragaz.

 

De fapt, supă o zi de caniculă și transpirație cu cel puțin 35 de grade la umbră, asta le mai lipsește bieților oameni: să vină acasă și să se apuce la cărat oale cu apă fierbinte încălzite pe aragaz. Asta ca să nu mai punem în balanță faptul că bucătăria și casa se încălzesc și mai rău de la focul de sub oalele cu apă.

Varianta oficială de prosteală a reșițenilor este că apa a fost oprită de cei de la CET  pentru reparații. Asta este chestia oficială fiindcă noi am aflat din surse că de fapt, nu mai sunt bani pentru gazul metan.

Poate că unele cuvinte şi fraze ca ,,grija faţă de om”, ,,problemele locuitorilor” şi altele par în opinia multora desuete şi desprinse din limbajul de lemn comunist, adaptându-le la ziua de azi, le putem înlocui uşor cu ,,grija faţă de consumator” ,,protecţia consumatorului” ,, evitarea unor situaţii neplăcute” şi din nou altele.
În prezent, la nivelul oraşului Reşiţa, mai sunt racordați la sistemul centralizat, circa 3500 de abonați – asta dintr-un total de peste 30.000 câte erau în anul 1989.
Fără a ne da mari specialiști, dar din unele informații obținute din interior, se pare că lucrurile nu stau tocmai așa. Declarația conducerii CET era credibilă până mai anul trecut când exista termocentrala de la ,,7 Noiembrie”. Acum, aceasta nu mai există, pe cheltuiala primăriei au fost construite acele microcentrale de cartier la care sunt racordate blocurile în care mai există puținii consumatori. Înainte se mai făceau reparații la cazane, la coșuri, instalațiile din CET- foarte vechi este adevărat. Dar acum, când discutăm de agregate și instalații noi- nouțe, ce mai este de reparat?
Deci concret, ce mai este de reparat domnilor ? De ce lăsați din nou orașul fără apă caldă ? Și atunci vă mai miră ritmul debranșărilor și renuțării la serviciile CET-ului?
,,Am dat o grămadă de bani ca să îmi pun încălzire pe orizontală. M-a costat aproape cât o centrală termică, și cu ce m-am ales? Acum au oprit apa, eu am rămas cu banii dați și iacă așa se respectă consumatorul în Reșița și România” spune Ioan Giurcău din blocul 7 din Govândar. ,,Avem coloană de gaz trasă, o să încep demersurile ca să îmi pun centrală proprie și gata. M-am săturat de această bătaie de joc. Pe toată scara cu nouă etaje mai eram trei abonați la CET, acum m-am debranșat și eu. ” mai spune omul supărat.
,,Situația este foarte gravă și încurcată aș putea spune în blocul nostru. Din 120 de apartamente toate legate la CET, în doar trei ani, au mai rămas…..5 în tot blocul. saptamâna aceasta a mai plecat unul, deci, mai sunt de fapt doar 4. Mai avem doi locatari cu instalații pe orizontală, unul a renunțat și el și cam atât” spune Mariana Boncilă, administratorul Asociației de Proprietari 138 din Govândar.
CET-ul este o societate comercială subordonată Consiliului Local Reşiţa iar problema este cu atât mai gravă cu cât se pare că din cauza datoriilor de multe zeci de miliarde de lei vechi la fel ca și datoriile către furnizorul de gaze naturale, se pare că repornirea alimentării cu apă caldă a reşiţenilor este pusă sub semnul întrebării. Probabil că aceasta este adevărata cauză a opririi apei calde la Reșița.
În tot acest timp, oamenii rămaşi fără apă caldă la robinete trebuie să se descurce care cum poate. Și cum se anunță încă două luni de călduri mari și chiar caniculă, asta este tot ce le mai lipsea reșițenilor: să încălzească apă cu oala și ligheanul și să facă baie ca pe vremea bunicilor.

Unde mai pui că pe aceste călduri, transpiri abundent și fără să faci nimic, dar din păcate, mai sunt unii semeni ai noștrii care folosesc apa doar pentru sete și mai puțin pentru spălat. Acum, au un motiv în plus să spune că ,,apa este udă”.

Comentarii

comentarii