Caltaboși bănățenești de casă – Rețeta completă VIDEO

 În cazul în care doriți să aveți propriile preparate și nu le cumpărați de la Mona Lisa – fiindcă au produse făcute în fabrica proprie, proaspete și pe gustul fiecăruia – puteți să-i preparați acasă. Prețul organelor de porc, este unul accesibil pentru orice buzunar. La Mona Lisa găsiți cap de porc, șorici, inima, rinichi, ficat, șlung, splină, intestine (mațe crețe) și ficat. Toate proaspete. Tot de acolo puteți cumpăra și condimentele ce vă plac.

Deci, pentru început, haideți să vedem cum se pregătește porcul în Banat!? Cârnații, caltaboșii, lebărul ( un fel de pateu de casă la maț), sângeretele și toba – se fac în funcție de gustul și obiceiul fiecărei familii. Cert este că aceste preparate, se folosesc și se consumă primele.  Din cap şi organe se pregătesc caltaboşii şi pateul, carnea este curăţată de pe slănini şi se face cârnaţi, iar jamboanele şi slăninile, se pun între patru și şase săptămâni la sare, după care se afumă. Asta în funcție de cât a fost porcul de mare.

În urma acestui tratament, bănățenii obțin cele mai tradiționale produse din gospodăria bănățeanului: clisa și șoanca. Aceasta este mâncarea de bază la primăvară şi vară când sătenii ies la muncile câmpului. Pe lângă o bucată de slănină afumată se pune o bucată de brânză, pâinea şi ceapă şi s-a rezolvat cu merindele pentru la câmp.

Caltaboşii se fac din cap de porc, slănina, șorici, organele porcului şi condimente: sare, piper, coriandru, ienibahar, cimbru, maghiran, rozmarin. Mai adaugă ceapă prăjită bine şi usturoi. Carnea se fierbe, se curăţa de pe oase, se dă prin mașina de carne prin sita cu ochiurile cele mai mari. Se amestecă bine, se pun condimente. Se folosește zeama în care au fiert la frământat, apoi se umplu mațele. Nu prea tare – compoziția să nu fie îndesată. Se pun la fiert în zeama clocotită în care am fiert organele și se lasă câteva minute până s-a fiert membrana. Dacă trebuie si caltaboșii ,,fac burtă” – adică se umflă membrana pe alocuri, atunci se înțeapă ,,mațul,, cu un ac pentru a elimina aerul sau grăsimea topită. Se scot cu grijă și se pun în apă rece. Apoi se scot și se pun la rece pe o masă.

Și gataaa! Am terminat cu caltaboșii. Mie îmi trebuie poftă bună, vouă vă spun spor la treaba! Dacă nu, mergeți la MonaLisa și găsiți acolo proaspete și gata făcute în fabrica proprie.

Comentarii

comentarii

One thought on “Caltaboși bănățenești de casă – Rețeta completă VIDEO

  1. Cartabosi banatenesti nu exista. Daca nu sunteti banatean, va rog frumos, nu va mai dati banatean.
    In Banat nu gasiti decat „carnati de-ai albi”, atat … in nici un caz nu gasiti cartabosi.

Comments are closed.