Calvarul deportatilor in Baragan comemorat de ziua Sfintilor 40 de mucenici VIDEO
Victimele regimului comunist – luptători din rezistenţă anticomunistă din munţii Banatului, martiri ai închisorilor şi deportaţii din satele cărășene au fost comemorate la Reşita, la fel ca în fiecare an, de sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici. În anii ’50, peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în Bărăgan sau încarceraţi în temniţele de la Gherla, Aiud şi Jilava.
În România au fost 19 grupuri de rezistenţă anticomunistă, iar după Bucovina, Caraş-Severinul a fost al doilea punct de rezistenţă, care a avut şi cea mai lungă durată. Au fost grupuri în zona Teregova, la Caransebeş ori pe Muntele Semenic, unde au avut loc bătălii crunte între autorităţi şi partizani. Dintre toţi, mai există un singur supravieţuitor, un oltean din Baia de Aramă, care s-a stabilit la Teregova, în judeţul Caraş-Severin, în persoana lui Nicolae Ciurică.
Luptători din rezistenţă anticomunistă din munţii Banatului, martiri ai închisorilor şi deportaţi din satele carasene. Cu toţii au fost pomeniţi la troiţa din parcul Episcop Martir dr. Valeriu Traian Frentiu, închinata victimelor regimului comunist. În 2011, dată de 9 martie a fost declarată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti.
Cei care s-au întors de acolo îşi au transmis cu greu mai departe poveştile de coşmar prin care l-au trăit.
În anii ’50, peste 40.000 de bănăţeni au fost deportaţi în Bărăgan sau încarceraţi în temniţele de la Gherla, Aiud şi Jilava. În Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Foştilor Deportaţi în Bărăgan, filiala Caraş-Severin sunt înscrişi supravieţuitori şi urmaşi ai acestora.