Joia Mare, Joia oualor vopsite in Banatul Montan la Lapușnicu Mare VIDEO

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare pe Valea Almăjului – Vopsitul ouălor. La Lăpușnicu Mare și nu numai, în săptămâna mare, unul dintre cele mai așteptate momente este vopsitul ouălor. În tradiția almăjană, ouăle se vopsesc în Joia Mare în majoritatea gospodăriilor. Alții, le vopsesc vinerea, dar din motive de timp, majoritatea vopsesc joia.  La familia Neagu se folosesc  vopselele  naturale sută la sută, dar și vopsele din comerț. Cu foi de ceapă, sfeclă roșie și frunzulițe de decor, ouăle fierte în culori naturale capătă altă față.

De vopsit – fărbuit cum se spune în Valea Almăjului, se ocupă femeile mai tinere din casă. Ele au învățat meșteșugul  de o bunică sau mătușă cu mii de ouă vopsite la activ. De prin grădini sunt culese frunzulițe și fire de trifoi care sunt prinse pe ouă cu ajutorul – ,,ștrinfilor d-ai subțiri” – adică ciorapi de naylon.

În fiecare dimineață cu câteva săptămâni înainte de Paște, se adună ouăle din cuibar. La Joia Mare așa cum este tradiția din bătrâni la familia Neagu, femeile spală ouăle și pe coaja lor umedă  lipesc frunzulițe după care le învelesc într-o bucată de ciorap și leagă strâns cu ață.

 

Le introduc în vasele unde fierb coji de ceapă roșie, sfeclă sau urzici și se lasă la fiert cam 10 minute. După ce se scot din oală le ung cu slănină să lucească, pentru ca ouăle să fie cât mai frumoase. Cu vopseaua doin comerț ouăle se vopsesc mai simplu și mai rapid.

Primul ou se ciocnește în seara de Înviere când se iese de la biserică de la slujbă și se consumă acolo. Altele se duc acasă și se așază pe masa de Paște în familie.

UN reportaj de Adi și Adela Neagu

 

Comentarii

comentarii