Carnavalul Florilor din Biserica Albă din Serbia s-a încheiat parcă mai ,,sarac,, ca în alţi ani VIDEO

DSC02411Şi a fost şi ultima zi a Carnavalului Florilor, manifestare ce are loc an de an la Biserica Albă, în regiunea Banatul Sârbesc din Republica Serbia. Localnicii şi organizatorii spune că este o sărbătoare ce se desfăşoară de peste 150 de ani la care participă întreaga comunitate şi mai ales, întreaga regiune, dar şi bănăţeni din România.
Întreaga săptămână trecută au avut loc parade ale portului popular, spectacole folclorice, expoziţii, lansări de carte, concursuri. Sâmbătă seara, de la ora 19- ora Serbiei, a fost programată parada celor aproximativ 30 de grupuri participante. La ediţia din anul 2010 a Carnavalului, mult mai bine organizată, au participat peste 70 de grupuri. În 2011 au fost în jur de 35 iar anul trecut, numărul lor s-a apropiat din nou de 50. În 2013, din păcate, numărul a scăzut la vreo 30 iar manifestarea s-a transformat într-un alai al costumelor, majoretelor și portului popular. Au lipsit aproape in totalitate cele mai așteptate momente- ,,bomboanele de pe tort”- adică celebrele care alegorice. Dacă în celelalte ediții numărul carelor alegorice a fost unul semnificativ, din păcate, în acest an, am putut număra doar câteva. În rest, și organizatorii sârbi au făcut aceeași greșeală și au transformat Carnavalul Florilor cu parada portului Popular sau serbarea de sfârşit de an a celor de la grădiniţe sau şcoli generale- lucru care se întâmplă și la noi.

În mod normal, ,,Carnavalul Florilor” promovează costume, tradiţii, dansuri, ale etniilor care convieţuiesc în această zonă şi este organizat de Primăria oraşului Bela Crkva, Banatul Sârbesc, Parlamentul Voivodinei, Ministerul Economiei şi Dezvoltării al Serbiei. În 2010, printre organizatori s-au numărat şi Asociaţia Învăţătorilor din Caraş Severin şi alte instituţii de învăţământ din România” spune Cornel Sturza Popovici- preşedintele Grupului Ecologic de colaborare Gec- Nera.
O prezență agreabilă a constituit-o un grup de elevi de la Școala generala din Radimna, Caraș Severin.
Din păcate, criza economică i-a lovit mai rău pe vecinii sârbi decât pe români- acest lucru oglindându-se în activitatea micilor comercianţi din oraş. Faţă de anul trecut, în 2013, zeci de mici magazine familiale erau închise cu spaţiile scoase la chirie sau la vânzare. Efectul s-a văzut şi în organizarea manifestării: mult mai puţini sponsori, tarabe pline cu chinezării şi mult, foarte mult fum de grătar şi miros de carne friptă, peste tot oraşul. În rest; terase cu bere, romani veniti si la piata si tarabe cu de toate spre parcul de la semafoare.
Şi așa a mai trecut o ediţie a Carnavalului Florilor de la Biserica Albă.


Foto Cornel Sturza Popovici
Video Youtube

Comentarii

comentarii