@Breaking newsTurism

Cascada Bigăr și-a pus straiele spumoase de primăvară VIDEO

S-au topit zăpezile, a trecut iarna şi cascada Bigăr a îmbrăcat haine noi, haine de mireasă de primăvară, haine din voal și spumă de apă de izbuc de munte. Odată cu topirea zăpezilor, izbucul Bigăr și-a dublat, dacă nu triplat volumul de apă. Apa limpede și mirosind a neaua iernii trecute se avântă la vale în mici cascade pentru a ajunge la minunea de la Bigăr, la ,,Clopotul de calcar al Banatului” peste care să se prăvălească la vale. Cu larmă mare și zgomot de ape umflate de suflul cald al primăverii.

Zăpada s-a topit în Banatul Montan şi una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, cascada Bigăr, oferă imagini de vis. În această perioadă a anului, cascada are cel mai mare volum de apă, fapt ce atrage turişti în număr mare.

Chiar dacă nu este perioada vacantelor, Cascada Bigăr nu duce lipsa de vizitatori. La acest sfârşit de săptămână, zeci de oameni au oprit la Paralela 45, pentru a admira căderea de apă. Mulţi dintre ei nu sunt pentru prima oară la cascada.

Această cădere de apă de vreo 12 metri nu impresionează prin mărimea ei, ci prin unicitatea să: un clopot din calcar învelit în mușchi peste care se scurge apa Izbucului Bigăr. Dintr-un top 8 al cascadelor unice în lume, Cascada Bigăr a ieșit pe locul unu fiind aleasă ca cea mai frumoasă dintre ele. Acest lucru a fost apreciat de iubitorii de natură și excursii și an de an, renumele cascadei a crescut de ea aflând tot mai multă lume. În afara cascadei Bigăr, tot acolo se pot vizita pârâul Bigăr cu cataractele sale și izbucul – izvorul propriuzis. Mai sus, după un urcuş de vreo 50 de m- abrupt, dar amenajat, se află Grota lotrilor (haiducilor). La câțiva km de Cascada Bigăr se află Lacul Golumbului, Cascada Cârșa, ori în aval, după Bozovici, se află Complexul de mori cu ciutură de la Rudăria sau intrarea în celebrele Chei al Nerei. Așa că, acolo în Defileul Minișului, se pot petrece în excursii și plimbări ore bune.

În ultimii doi ani, în zonă s-au făcut o serie de modernizări: a fost amenajată o potecă ce urcă până la izbuc și Grota lotrilor, dar și o scară ce coboară la baza cascadei – locul din care cascada oferă o privelişte unică.

Așa că, dacă aveți un pic de timp liber, urcați în mașină și maxim o oră veți vedea cu ochii voștri minunea de primăvară de la Bigăr. Cea mai frumoasă cascadă din lume în clasamentul „Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani de la The World Geography.

În clasamentul „Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani, Cascada Bigăr este urmată de Cascada Flacăra Eternă din SUA. Aceasta adăposteşte într-o grotă o flacără de aproximativ 20 de centimetri care arde continuu, fiind alimentată de gazul din subteran. Clasamentul este completat de Cascada Asik-Asik, din Filipine, Cascada Orizontală din Australia sau Cascada Sângelui, din Antarctica.

Comentarii

comentarii