Cat de traditionale sunt unele produse autentice si traditionale de pe piata si din targuri

Camera Agricolă din Caraş-Severin vrea să dea o mână de ajutor fermierilor care vor să obţină atestate pentru aşa-numitele produse tradiţionale. Problema e una delicată, iar legislaţia în domeniu impune demersuri cu care agricultorii nu sunt deloc familiarizaţi.

În multe cazuri, producătorilor agricoli care vor să obţină atestatul li se recomandă să treacă pragurile bibliotecilor sau altor instituţii care deţin arhive, pentru a căuta documente ce pot confirma vechimea şi caracterul tradiţional al respectivului produs. În lipsa acestor documente, caietul de sarcini e, din păcate, respins. Răchia de prună zorlenţeană, telemeaua de Ramna, salata de bureţi de la Gărâna sau zacusca de Bocşa sunt doar câteva dintre bunătăţile fără patalama care nu pot fi incluse, din acest motiv, pe lista privilegiată a produselor tradiţionale.

Camera Agricolă cere producătorilor să aibă răbdare şi să nu depună armele. Caraş-Severinul se poate mândri cu bunătăţile preparate aici, iar multe dintre ele ar merita atestatul de produs tradiţional, spune directorul Pavel Nefir. De remarcat că agricultorii ale căror solicitări de atestare au fost respinse pot reveni oricând cu dosarul la Direcţia Agricolă, evident, dacă găsesc documente şi înscrisuri despre vechimea produsului respectiv. Ulterior, specialiştii Direcţiei Agricole vin la faţa locului pentru a consemna într-un proces verbal metoda de producţie. Documentul se ataşează caietului de sarcini, dosarul urmând a fi apoi înaintat Ministerului Agriculturii.

Comentarii

comentarii