Cât vor da bănățenii pe kilogramul de porc pentru la Crăciun VIDEO

Cât vor da bănățenii pe kilogramul de porc pentru la Crăciun. Cu două luni înainte de Ignat, preţul cărnii de porc a crescut la carnea vândută la kilogram între 15 şi 20 de lei, în schimb, a rămas aproape neschimbat la porcul ,,în viu” – în jur de 12 lei. Gospodarii din satele cărășene sunt împărţiţi în două tabere atunci când vine vorba de crescutul porcilor. În plus, oamenii sunt speriați şi de apariţia cazurilor de pesta porcină în Banatul Montan. Primele focare au fost semnalate în zona comunei Sacu, la limită cu judeţul Timiş.

Unii preferă să cumpere porcul înainte de sărbători, alţii, și-l cresc singuri în gospodărie, mai ales că în acest an s-a făcut şi porumbul, s-au făcut și dovlecii şi trifoiul. Alții, ca să le fie și mai ușor, își aleg porcul, plătesc un aconto, iar restul banilor îi vor da când taie porcul.

Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alţii, cresc cu doi – trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului. Ca o noutate, anul acesta, în satele bănăţene a reapărut porcul din rasa Mangaliţa. Acesta s-a pierdut din Banat în perioada în care a apărut porcul din rasa ,,marele alb”. Până în anii 1970, aproape în fiecare gospodărie se creşteau doi porci ,,de carne” de obicei din rasa York şi obligatoriu, un porc din rasa Mangaliţa. Acesta asigura untura pentru gătit şi slănină pentru pus la pachet când oamenii mergeau la muncă pe câmp.

Cât vor da bănățenii pe kilogramul de porc pentru la Crăciun. O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei – cam de două luni, se vând şi cu 400 de lei. Iar cum o scroafă fata minium 8 purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creşterea porcilor.

Comentarii

comentarii