Cataracta – prevenire si tratament

Cataracta este o afectiune nedureroasa a ochiului. Celulele nervoase de la nivelul retinei detecteaza lumina care intra in ochi si transmit catre creier informatii vizuale. Deoarece cataracta blocheaza aceasta lumina, pot aparea probleme de vedere.
Imbatranirea si expunerea la soare pot cauza cataracta. Afectiunea poate aparea, de asemenea, dupa un accident in zona ochilor, ca urmare a unei boli, dupa utilizarea anumitor medicamente, sau ca urmare a unor probleme de sanatate cum ar fi diabetul zaharat. Uneori, cataracta este congenitala, copiii se nasc cu aceasta afectiune.

Cataracta poate afecta vederea in multe feluri. Este posibil sa ai vederea tulbure, neclara sau sa vezi in ceata. Poti avea probleme la volan, pe timp de noapte, din cauza farurilor autovehiculelor. Pierderea completa a vederii din cauza cataractei se intampla lent, dar poate fi prevenita. Vederea poate fi corectata cu o schimbare a prescriptiei ochelarilor sau a lentilelor de contact, insa in cazul in care aceasta metoda nu functioneaza, se recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale, care presupune indepartarea cristalinului afectat si inlocuirea acestuia cu unul artificial.

Procedura chirurgicala poate elimina cataracta. Pentru majoritatea adultilor, interventia este necesara doar in cazul in care afecteaza calitatea vietii sau are efecte grave asupra vederii. Noua din zece persoane observa o imbunatatire considerabila in urma operatiei de cataracta.

Operatia este recomandata in functie de cat de multe probleme cauzeaza pentru activitatile de zi cu zi, cum ar fi condusul masinii sau lectura. Chirurgia este aproape intotdeauna o alegere personala si poate fi programata doar atunci cand este convenabil. Unii oameni chiar trebuie sa aiba o interventie chirurgicala. Copiii se nasc uneori cu cataracta, care trebuie corectata. Alte persoane pot dezvolta cataracta dupa un accident in zona ochilor, ca urmare a unei boli de ochi sau alte probleme de sanatate.

Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a gestiona problemele de vedere si pentru a evita agravarea lor. Trebuie sa-ti verifici mereu dioptriile ochelarilor de vedere sau ale lentilelor de contact. De asemenea, asigura-te ca ai multa lumina in casa. Nu exista nicio modalitate dovedita stiintific pentru a preveni cataracta. Dar riscul scade considerabil atunci daca eviti sa fumezi, daca porti ochelari de soare, daca eviti lampile si cabinele de bronzat si daca ai o alimentatie sanatoasa.

Medicamente care iti afecteaza vederea

Deoarece cauza exacta a cataractei este incerta, nu exista metoda dovedita pentru a o preveni. Cataracta si alte afectiuni precum glaucomul sunt comune la persoanele in varsta. Este important sa-ti faci un examen oftalmologic in mod regulat. Acest lucru este cu atat mai important cu cat exista factori de risc sau daca ai antecedente familiale cu probleme la ochi. Adultii ar trebui sa consulte un oftalmolog cel putin o data la doi ani, iar dupa varsta de 50 de ani, consultatia ar trebui sa fie anuala.

Persoanele cu un istoric de probleme oculare sau alte afectiuni medicale care cresc riscul de formare a cataractei au nevoie de consulatii oftalmologice mai dese.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii