Cazul bătăuşului din Lupeni: autorităţile şi comunitatea, complicii interlopului

În ce ţară membră UE şi NATO statul nu-şi apară cetăţenii şi serviciile de securitate nu-şi fac datoria neasigurând siguranţa lor? În ce ţară europeană un infractor, atunci când este săltat de Poliţie, îşi permite să ameninţe reprezentantul statului? Poliţia, de mulţi ani în România, nu se mai bucură de respectul cuvenit. Nu e vorba de frica din comunism, când erai repede dus la secţie, înjosit şi bătut de miliţian sau de securist (uneori fără nicio culpă), când nu aveai voie să mergi noaptea pe stradă, să fii şomer, „huligan”, să porţi plete sau să strigi lozinci contra conducătorului suprem. Era o extremă. Dar acum am ajuns în cealaltă extremă. Românii sfidează şi jignesc sau, şi mai grav, îi agresează pe poliţişti, jandarmi sau pe poliţiştii locali. Youtube-ul este plin cu scene când aceştia vorbesc vulgar, nu-şi prezintă actele de identitate sau se iau la îmbrâncit cu poliţistul. Îl vezi trântit pe capota maşinii sau îi aruncă şapca cu dispreţ. O altă extremă este în America, când tot internetul ne prezintă cazuri când şoferul care nu a ascultat indicaţiile poliţistului este împuşcat.

În toiul nopţii, în cazul slavamontistei de la Straja, ce face Jandarmeria? Primul jandarm nu reacţionează. Priveşte pasiv violenţele repetate asupra celor două victime. Că era în afara serviciului nu este o scuză. Adică eşti jandarm doar opt ore pe zi, pe urmă altcineva? Te poţi dezice de rolul tău după ora programului? Mai departe, tot Jandarmeria îl duce la sediu şi agresorul primeşte „o amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei, în conformatate cu Legea 61/1991”. Absurdul unor romane triste. Jandarmeria face apel la o lege veche de 25 de ani şi reacţia imediată în faţa unui pericol public este aceea de a scrie o amendă? Bă, eşti prost? Cu ce schimbă situaţia? Ce rol şi eficienţă are această amendă? Aşa prevede legislaţia românească de sancţionare a unor violenţe şi ameninţări din partea unui individ extrem de periculos, cu antecedente penale şi recidivist?

Domnule ministru al Internelor, doamnă ministru a Justiţiei sunteţi obligaţi să schimbaţi legea şi sancţiunile pentru a reduce şi descuraja astfel de infracţiuni grave pentru siguranţa cetăţeanului. Jurnaliştii au cerut reacţii din partea dumneavoastră, dar mai nimic până astăzi. Semn că aveţi alte priorităţi. Nu voi folosi argumentul des repetat în astfel de situaţii „Dacă tânăra de 20 de ani era fiica vreunui parlamentar, sau a vreunui ministru, ce voluntaria la Straja, părintele acesteia ar fi fost liniştit cunoscând că făptaşul este liber cu doar o amendă?“.

Mă determină să cred că trăim într-un stat periculos şi unde instituţiile sunt extrem ineficiente şi complice cu infractorii. Ba mai grav, reprezentanţii lor nu că nu-şi fac datoria şi sunt în bune relaţii de prietenie cu infractorii şi interlopii. Şefii din instituţile locale, judeţene şi naţionale stau la mese îmbelşugate, fac afaceri cu şefii lumii interlope. Au relaţii de prietenie şi rudenie. Sunt naşi unii altora. Şi dacă, prin excepţie, ajung în faţa instanţelor, scapă repede nepedepsiţi. Deviza Jandarmeriei Române „Lege şi Ordine” sau cea a Poliţiei „Pentru Patrie şi Ordine de Drept” nu se mai verifică în România. Care ordine? Care lege? Dacă presa nu ar fi răspândit înregistrarea violenţelor, Poliţia nu l-ar fi arestat imediat pe individ, un personaj acuzat în 2006 de răpirea unui jurnalist din Petroşani şi de tentativă de omor. A fost eliberat condiţionat după câţiva ani. Ce vă ziceam! Nu e un caz izolat. Să nu ne înşelăm.

Este o practică generalizată în întreaga ţară, nu doar într-un oraş din provincie mic, se întâmplă şi în centrul ţării, în cartiere, la terasă, în cluburi de fiţe sau într-un colţ de ţară, în Lupeni. Aceste comportamente abuzive se regăsesc şi în marile oraşe şi în Bucureşti şi peste tot. Ei sunt legea. Ei sunt deasupra legii. Neînfricaţi. Ei stăpânesc oraşul, judeţul, ţara, Europa. Din perspectivă psihologică e clar un caz de personalitate antisocială, a ceea ce se înţelege în popor prin sociopat. Un individ caracterizat prin indiferenţă totală faţă de lege, care practică activităţi ilegale, escrocherii, care minte fără nicio urmă de regret sau remuşcări faţă de faptele comise. Un individ impulsiv, iritabil şi agresiv. Salvamontista i-a adresat doar o rugăminte de a vorbi mai încet şi fost lovită.

Sociopatul are o toleranţă scăzută la frustrare, iar descărcarea se realizează prin agresivitate şi violenţă. Îl vezi deseori implicat în repetate dispute fizice sau atacurile corporale. Dacă ajunge la puşcărie tot aşa va fi. Îi va domina pe ceilalţi, nu se va supune autorităţii, va fi şef în cameră şi pe secţie. Nimeni nu va comenta în faţa lui, nimeni nu îl va sancţiona şi dacă se va deprinde cu ilegalităţi nici măcar gardienii nu îl vor raporta tot de frică, pe principiul „mai bine îmi văd de treabă decât să am necazuri cu interlopii“.

Tupeul versus frica Sociopatul este condus de tupeu.

E un Dumnezeu neînfricat, face orice doreşte, oricând, oricum, cu oricine. Este plin de sine, egocentric, impunător şi nu se supune vreunei legi sau reguli civice ori morale. E lipsit de empatie, sensibilitate, ruşine, vină. Nu-i pare rău dacă răneşte, loveşte ori ucide. Pe scurt e periculos! Cel fără vreo frică intimindează pe cei cuprinşi de frică prin simpla lui prezenţă, cei care „nu se bagă” că nu e treaba lor. De frică să nu fie ei înşişi pradă violenţelor.

Frica conduce multe dintre comportamentele noastre. Dar nu e doar frica aici. Frica de a nu fi agresat. Nu e vorba ca cei din bar să fi sărit toţi la gâtul individului, adică să reacţioneze cu agresivitate la o altă agresivitate. Dar românul uită un lucru extrem de important. Comunitatea este mai puternică decât individul. Comunitatea care nu tolerează astfel de comportamente agresive, descurajează şi le interzice (dincolo de ineficienţa legii). Îmi spunea ieri seară un medic că este vremea cetăţeanului să reacţioneze şi în acest caz, aşa cum a fost la Colectiv.

Dacă statul nu-şi aplică legile şi nu-şi apără cetăţenii, e vremea vocii străzii să-şi apere cetăţenii!

Citeste mai mult: adev.ro/o2a6gj

Comentarii

comentarii