Ce este bumbacul? Un scurt ghid al istoriei, caracteristicilor și utilizărilor
bumbacului
Ce este bumbacul? Un scurt ghid al istoriei, caracteristicilor și utilizărilor bumbacului
Bumbacul este un material textil de bază al industriei modei. Fiecare dulap găzduiește probabil un procent mare de articole din bumbac, fie că este vorba de tricouri de damă din bumbac simplu, cămăși bărbătești din bumbac vopsit sau rochii din amestec de bumbac. Bumbacul este o fibră naturală derivată din plante de bumbac a cărei utilizare datează din mileniul V î.Hr.
Ce este bumbacul?
Bumbacul este o fibră de bază, ceea ce înseamnă că este compus din diferite lungimi de fibre. Bumbacul este fabricat din fibrele naturale ale plantelor de bumbac, care provin din specia Gossypium.
Bumbacul este compus în principal din celuloză, un compus organic insolubil crucial pentru structura plantei și este un material moale și pufos. Planta de bumbac are nevoie de mult soare, o perioadă lungă fără îngheț și o cantitate mare de ploaie.
Termenul „bumbac” se referă la partea din planta de bumbac care crește în bol – învelișul pentru fibrele de bumbac pufoase. Bumbacul este filat în fire care este apoi țesut pentru a crea o țesătură moale și durabilă.
De unde a provenit bumbacul?
Cuvântul bumbac provine din cuvântul arab „quton”. Cea mai veche producție de bumbac a avut loc în India, unde materialul datează din mileniul V î.Hr.
Primul gin de bumbac, care este un instrument care separă puful de bumbac de semințele plantelor, a fost inventat în India în secolul al XIII-lea. Ginul de bumbac a făcut producția de bumbac mult mai ușoară și mai rapidă, ajutând fibra să se răspândească ca material textil utilizat pe scară largă.
În timpul Revoluției Industriale, odată cu inventarea noilor tehnologii cum ar fi filarea Jenny, filarea cadrului și filarea catârului, Marea Britanie a devenit unul dintre principalii producători de bumbac. Toate aceste mașini de filat au permis producătorilor să fileze bumbac la rate crescute.
Cu toate acestea, invenția americanului Eli Whitney a ginului mecanic de bumbac a condus la creșterea producției de material în Statele Unite și Europa. Acest nou instrument, care a separat semințele de bumbac rapid și eficient folosind puterea mașinii, a redus orele de muncă manuală necesare pentru a produce un balot de bumbac de la 600 de ore la doar 12. În același timp, America, în special statele din sud, a început să producă mai mult bumbac de înaltă calitate, deoarece fibrele erau puțin mai lungi și mai puternice.
Cu câteva scăderi ocazionale ale producției, cum ar fi în timpul Războiului Civil, Statele Unite sunt încă unul dintre principalii producători de bumbac din lume, situându-se chiar în spatele Chinei și Indiei.
Unde crește bumbacul?
Bumbacul crește în aproape toate regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume, inclusiv SUA, China, India, Uzbekistan, Pakistan, Brazilia și Turcia.
În Statele Unite, Texas este cel mai mare producător de bumbac, iar regiunea South Plains din partea de nord a statului este cea mai mare zonă producătoare de bumbac din lume.
Cum se prelucrează bumbacul?
Producția de bumbac este un proces foarte complicat, de la plantarea semințelor de bumbac până la culegerea culturii de bumbac, până la prelucrarea acesteia într-un gin de bumbac.
- În timp ce bumbacul a fost cules și separat cu mâna în primele zile, astăzi, cea mai mare parte a producției de bumbac începe cu un culegător de bumbac (care culege întreaga plantă) sau un decapant de bumbac.
- După ce bumbacul este cules, acesta se balotează și se depozitează pe câmpuri înainte de a fi trimis la gin.
- La gin, baloții de bumbac sunt curățați și pufoșiți pentru a separa materialul de murdărie, semințe și scame.
- După ce bumbacul a trecut prin gin și este complet separat de semințe, bumbacul brut este comprimat și depozitat, gata să fie expediat la fabricile de textile pentru producție ulterioară.
- Curățat și pufos, bumbacul este introdus printr-o mașină de cardat, care curăță în continuare materialul și formează fibrele scurte într-o frânghie lungă, răsucită, care este apoi gata pentru filare și țesut.
4 tipuri diferite de bumbac
Există patru tipuri diferite de bumbac, fiecare cu propriile sale caracteristici.
- Bumbac Pima. Considerat cel mai bun tip de bumbac din lume, fibrele de bumbac Pima sunt foarte moi și foarte lungi. Bumbacul este originar din America de Sud și din sud-vestul american. Țesătura de bumbac Pima este foarte căutată, deoarece este rezistentă la decolorare, rupere și cutare.
- Bumbac egiptean. Bumbacul egiptean este foarte asemănător cu bumbacul Pima. Cele două sunt chiar în aceeași clasă științifică: gossypium barbadense. Are aceleași calități rezistente, dar este cultivat în valea râului Nil din Egipt.
- Bumbac de munte. Bumbacul din Upland are fibre foarte scurte și reprezintă aproximativ 90% din producția totală de bumbac din lume. Cultura este originară și cultivată în America Centrală, Mexic, Caraibe și sudul Floridei.
- Bumbac organic. Bumbacul organic este orice tip de bumbac care este cultivat fără substanțe chimice și din plante care nu sunt modificate genetic.
6 utilizări comune pentru bumbac
Bumbacul are multe utilizări, într-o serie de industrii diferite.
- Țesături. Bumbacul este folosit pentru a face o varietate de țesături, inclusiv pânză, denim, damasc, flanelă și multe altele.
- Îmbrăcăminte. Bumbacul este un dispozitiv al industriei textile ca urmare a producției sale în masă, a moliciunii, durabilității și a puterii de absorbție. Bumbacul este frecvent folosit pentru tricouri de damă și de bărbați, blugi, rochii și multe altele.
- Lenjerie de pat și prosoape. Deoarece bumbacul este extrem de moale și absorbant, este o țesătură ideală pentru lenjeria de pat și prosoapele necesare pentru a îndepărta umezeala.
- Lenjerie de corp. Din aceleași motive, bumbacul confecționează o lenjerie de corp confortabilă și durabilă.
- Decorațiune de interior. Bumbacul este, de asemenea, utilizat în toată casa pentru tapițerie, perdele, covoare și perne.
- Ulei din semințe de bumbac. Semințele de bumbac sunt un produs secundar al procesului de producție a bumbacului, iar semințele sunt utilizate pentru fabricarea uleiului de semințe de bumbac, care este folosit pentru sosul de salată și margarină. Poate fi folosit și în machiaj, săpun, lumânări și multe altele.
One thought on “Ce este bumbacul? Un scurt ghid al istoriei, caracteristicilor și utilizărilor”
Comments are closed.