Ce stiati sau nu știați de și despre varza roșie? Imunostimulentul lăsat de Dumnezeu în prag de iarnă

varza rosie1Face parte din aceeaşi specie ca şi binecunoscuta varză albă, dar are un “ceva” în plus. Nu este vorba doar de culoarea sa, ci şi de uimitorul său potenţial vindecător. Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa verde-alburie, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor, dar şi al afecţiunilor tumorale sau al bolilor degenerative. Cum se dozează, cum se administrează şi care sunt indicaţiile acestui fenomenal aliment-medicament vom afla în continuare –

Carte de vizită

Originile verzei roşii sunt o enigmă totală pentru istorici. Dacă strămoşii verzei albe sunt foarte bine cunoscuţi, sub forma unor specii mediteraneene, des­pre strămoşul legumei cu frunze de culoarea ame­tis­tului nu se ştie absolut nimic. Se pare că varza roşie a apărut în cultură doar de câteva secole (faţă de 4-5 mi­lenii, de când este cultivată varza albă!), exis­tenţa ei fiind consemnată abia în secolul al XVI-lea, într-o scrie­re descoperită în Anglia. Şi nu doar istoricii sunt intrigaţi de această plan­tă: nutriţio­niştii care au studiat varza roşie, în comparaţie nu doar cu varza albă, ci şi cu alte legume celebre pen­tru efectele lor asupra sănătăţii, au ră­mas uimiţi de bogăţia de vitamine şi minerale din frunzele acestui medi­ca­ment vegetal. Ca să ne facem o idee: vitamina A, necesară pentru vedere şi sistemul nervos, este de 10 ori (!) mai abundentă în varza roşie decât în cea albă, în timp ce vitamina C, esenţială pentru imuni­tate, este de opt ori mai multă, iar fierul, de două ori. Apoi, varza roşie este extrem de bogată în sulforafani, nişte substanţe care pe termen lung au efecte de prevenire şi de tratare a cancerului excepţio­nale. Însă arma­mentul greu al aces­tei legume este constituit de bo­găţia de pigmenţi care îi dau culoa­rea purpurie-violacee şi care au un efect de stimulare al imu­nităţii, antitumoral şi antioxi­dant extrem de puter­nic. La un asemenea arse­nal terapeu­tic, ne putem da sea­ma cu uşurinţă că şi efectele vinde­cătoare sunt pe măsură, cu o singură condiţie: să ştim cum să utilizăm acest aliment-medicament.

Cum administrăm varza roşie

Dacă în cazul verzei albe este admisă şi prepararea termică blândă, în cazul suratei roşii gătirea la foc este total contraindicată, bogăţia de substanţe terapeutic active, care o fac unică, fiind extrem de sensibilă nu doar la temperaturi înalte, dar şi la depozitarea impro­prie, la oxidarea cu aer atmosferic atunci când este mă­runţită etc. Aşadar, dacă vrem să beneficiem de uimi­toa­rele proprietăţi terapeutice ale verzei roşii, trebuie să ţinem cont de două îndemnuri: 1. Cât mai proas­pătă! şi 2. Întotdeauna crudă! Cunoscând aceste lu­cruri, să vedem în continuare modalităţile concrete de administrare.

Sucul de varză roşie

Se obţine foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, se îndepărtează eventualele porţiuni stricate, apoi se taie în bucăţi suficient de mici, pentru a intra pe orificiul de admisie al storcă­to­rului, care le va mărunţi şi apoi le va centri­fuga. Su­cul de varză va fi consumat imediat după pre­parare, pen­tru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 300-600 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni.

Salata de varză roşie

Spălată şi curăţată de frunzele stricate sau îmbătrâ­nite, varza se taie mărunt, cu ajutorul unui cuţit cu lamă de inox sau, şi mai bine, de ceramică (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor). Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puţin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece şi cu oţet sau lămâie, după gust. Se consumă cât de proaspătă posibil. Doza minimă, indicată pentru a beneficia pe deplin de efectele tera­peutice ale verzei roşii este de 300 de grame pe zi. O cură cu salată de varză roşie poate dura oricât de mult, dar nu mai puţin de patru săptămâni.

Varza roşie murată

Preparată în această formă, păs­trea­ză doar parţial vitaminele şi cele­lalte substanţe vindecătoare ale legu­mei proaspete, în schimb, are conţi­nu­tul de minerale, de fibre alimentare intact şi, important, are pigmenţi şi substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei, mai ales a digestiei grăsi­milor şi a pro­teinelor. Aceasta este şi explicaţia pentru care varza murată (mai ales cea roşie) este nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simţim instinctiv că ne ajută digestia şi meta­bo­lismul. Studii statistice re­cen­te mai arată că la popu­laţiile care consumă multă varză murată, precum şi moare de varză roşie (în Polonia, în anumite regiuni ale Germaniei şi ale Olandei), rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vita­minele şi antioxidanţii din varză se păstrează într-un procent semnifi­cativ, în urma mu­rării.

Cataplasma cu varză roşie

Este foarte simplu de aplicat: foile de varză se zdro­besc pe o plan­şetă de lemn şi apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfăşurate cu un tifon subţire, aşa încât să nu cadă. În general, o aplicaţie externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se usuce la aer. De regulă, varza roşie folosită extern are efecte antiinflamatoare şi antialer­gice mai puternice decât surata sa albă.

Varza roşie şi imunitatea

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medica­ment imunostimulent. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare reci­divante, dar sunt tratate şi infecţiile deja instalate. Pig­menţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşi­lor gripali, dar şi a celor care produc hepatita sau her­pesul. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi a grăbi procesul vindecării. Persoa­nelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. În caz de febră se administrează sucul de varză roşie, câte 200 mililitri, băuţi de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima şi sistemul cardiovas­cular să reziste cu succes temperaturii ridicate, cata­lizează acţiunea sistemului imunitar, care este princi­palul “beneficiar” al acceselor de febră.


Sursa:Formula As

Comentarii

comentarii